Hopp til hovedinnholdet

Jeg har sett en film med 18 årsgrense og er nå livredd for å være alene hjemme.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er 12 år og jeg visste ikke hvordan emne jeg skulle ta. I oktober en gang så jeg en film som heter Wrong turn 4, jeg visste ikke at det var 18 årsgrense og jeg et nå livredd for å være alene hjemme og kannibaler. Jeg har snakket med voksne på skolen, men de sier jeg ikke skal si det til foreldrene mine og det har jeg ikke tenkt til hellet deg dreøet meg hvis jeg sier det til dem! Så jeg vet ikke va jeg skal gjøre for jeg er redd for alt nå! Jeg kan ikke være alene hjemme en gang!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du har sett en film med 18 årsgrense og det har gjort at du har blitt redd for å være alene hjemme. Jeg forstår at du ikke har det greit nå. 

Det er ikke rart at du har blitt redd etter å ha sett en film som er beregnet for voksne over 18 år. En film med 18-årsgrense kan ha særlig skremmende stemning, og inneholde store mengder brutale og detaljerte voldshandlinger, særlig i kombinasjon med et uttrykk som kan føre til engstelse og redsel. Det at du er 12 år kan være grunnen til at du er redd nå og syns ting er skummelt.

Jeg vil anbefale deg å prate med foreldrene dine om at du har sett denne filmen. Du trenger at de vet at du er redd nå og at det er en grunn for det. Hvis du forteller dem det kan de støtte deg og hjelpe deg gjennom denne perioden med redsel. Ut ifra det du skriver antar jeg at du tror de vil bli veldig sinte på deg. Foreldrene dine har også vært barn en gang, og nok vært nysgjerrig på ting som er beregnet for eldre. Kanskje vil de bli sinte som en første reaksjon, men så håper jeg at de vil kunne hjelpe deg etterpå. Alle kan vi gjøre ting vi angrer på etterpå, men det er viktig å snakke om det.

Hvis det ikke er aktuelt for deg å snakke med foreldrene dine om det vil jeg anbefale deg å prate med helsesøster om hvilke tanker og følelser du nå får hvis du skal være hjemme alene. Det blir ofte litt lettere etter å ha pratet med noen om det man føler.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser på film

Venninner på kino (colourbox.com)

I Norge er det Medietilsynet som bestemmer aldersgrenser på film som vises på kino. Hva er det som gjør at noen filmer får en høyere aldersgrense enn andre?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser