Hopp til hovedinnholdet

Selvskader, lurer på hvem jeg kan fortelle det til

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei I det siste har jeg begynt litt med selvskading (dette er noe jeg gjør fordi jeg føler det er den eneste måten jeg kan bli sett på)... Jeg har funnet ut at jeg trenger å forklare ordentlig til noen hvordan jeg faktisk har det:( Jeg går på ABUP men jeg har ikke tenkt å fortelle noe om selvskadingen min der... men jeg har vært inne på tanken å fortelle til læreren min som jeg har ett veldig godt forhold til:) men jeg lurer bare på om det er greit å fortelle om sånne ting til en lærer? hva kommer hun eventuellt til å gjøre med det? Takk på forhånd:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

og takk for ditt brev til oss på Ung. Du skriver at du har begynt med litt selvskading, og at du tror selvskading er den eneste måten du kan bli sett på. Du går på BUP, men har ikke tenkt å fortelle om selvskadingen der. Du lurer på om du skal fortelle det til læreren din, men du lurer på om det er greit, og hva hun eventuelt kommer til å gjøre hvis du sier det.

Det høres ut som du vet mye om hvorfor du har begynt å skade deg selv. At det er noe vondt som du ikke klarer å uttrykke (slik at andre forstår) på noen annen måte. Du vil at noen andre skal se det, se deg. Det er fint. Du vil ikke si det på BUP. Du sier ikke noe om hvorfor, men vi oppfordrer deg til å si det som det er. Hvis de på BUP skal kunne gi deg god og riktig støtte, trenger de å vite. Det høres ut som en god plan å fortelle læreren din om det som skjer med deg, og at du trenger å bli sett. Hva læreren din vil gjøre kommer antagelig an på hvor mye du klarer å si om det som ligger bak, hva læreren din vet fra før, og hva hun synes hun kan hjelpe til med i. Kanskje vil hun oppfordre deg til å gå til skolehelsesøster, kanskje til å ta kontakt med BUP (hvis hun ikke vet at du går der). Vi vil også oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det og at du selvskader. Du kan lese litt om selvskading i artikkelen vi har lagt ved.

 

 

Hilsen teamet på RBUP, i samarbeid med ung.no

(RBUP - Regionsenter for barn og unges psykiske helse)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser