Hopp til hovedinnholdet

Jeg har et hakk i panna. Vil det forsvinne?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg stompa meg med sigarett i ansiktet med vilje. Det har grodd, men nå har jeg ett hakk i panna for jeg stompa to ganger der. Tror du det vil forsvinne ? Det har grodd, men det er ett stygt hakk :/

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (18)

Det er vanskelig å svare på om hakket vil forsvinne eller ikke. Det kommer an på flere faktorer: hva slags hud du har og hvor lenge siden skaden skjedde.

Når man skader seg selv er det ofte for å dekke over den psykiske smerten man kjenner inni seg, men en fysisk smerte. Grunnene til selvskading kan være mange. Uansett årsak, er det viktig å snakke med noen om det og finne ord på de vanskelige følelsene. Hvis du kjenner deg igjen i dette, håper jeg at du har snakket med noen om det eller vil snakke med noen nå.


Jeg skriver litt generelt om sårtilheling og arrdannelse, som kanskje gir deg noen svar.

Etter at såret er grodd, vil arret i starten være rødlig eller litt brunlig. Noen uker etter hudskade/sår og påfølgende arrdannelse, vokser nye blodkar inn i det skadde området for å gi næring til huden. Dette er årsaken til at de fleste arr får en rosaaktig farge. Flere måneder senere begynner kollagen å omstruktureres og fylle ut de skadde områdene i huden. Da blir arret ofte blekere. Det kan også bli litt tykkere. Noen har en hud som lett lager tykkere eller mer synlige arr enn andre.

I løpet av det første året blir arret igjen mindre hevet og mindre rødt, men etter et års tid endrer det seg ikke mer, i hvert fall ikke slik at det er synlig for øyet.

Dersom det har gått et år siden skaden din skjedde, er det dessverre lite sannsynlig at det vil endre seg mer.

Du kan spørre helsesøster på skolen din om hun kan se på arret og vurdere om hun tror det vil bli bedre.

Jeg legger ved noen artikler om arr og selvskading som du kan lese.

Lykke til og ta vare på deg selv!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser