Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke lenger om livet mitt er verdt å leve.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke lenger om livet mitt er verdt å leve. Det eneste som holder meg igjen er kjæresten min. Jeg tenker nesten hver dag på hvordan jeg kan ta livet mitt, men jeg vil ikke såre kjæresten og familien min. Men jeg tenker også at de kanskje vil forstå valget mitt. Men likevel jeg vil ikke såre de, men jeg orker ikke mer. Det er vanskelig å gå på skolen og være med folk jeg ser bare hvor glade alle er og at jeg også vil ha det slik, men jeg ser ingen fremtid for det. Jeg ser ikke vitsen med å gå på skolen, fordi hva er vitsen når jeg ser at jeg ikke kommer til å se en glede i livet igjen uansett. Jeg gråter hver kveld, og jeg synes så synd på kjæresten min som må holde ut med mine tårer hver eneste dag og mine stadige angst anfall. Jeg har tenkt så mange ganger på hvordan jeg skal si hade til alle jeg er glad i, Jeg vet ikke lenger. Jeg orker ikke mer, orker ikke sitte med disse følelsene hver eneste dag. Det hadde vært bedre om jeg bare forsvant fra denne verdenen, og det mener jeg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung med tankene dine.

Ut fra det du skriver så høres det ut som om du har mange rundt deg som er glad i deg og som du er glad i. Det er godt å høre. Allikevel føler du at du ikke vet om du klarer å leve lengre. 

Jeg tenker at det kanskje ikke egentlig er et ønske om å dø men et ønske om å komme bort fra de vonde tankene og følelsene som du føler deg fanget i. Det kan høres ut som om du har en tung depresjon i tillegg til at du sier du sliter med panikkangst.

Har du fått noe behandling for plagene dine? Det finnes god behandling for depresjon og angst og det er viktig å kunne snakke med noen om selvmordstankene dine sånn at du får litt mer avstand til dem. De aller fleste depresjoner vil gå over av seg selv med tiden men når du har det så tøft som nå tenker jeg det er viktig at du får behandling så snart som mulig.

Gjennom samtaleterapi vil du kunne få jobbet deg ut av dine psykiske plager og igjen kjenne på gleden over livet og slippe fri fra angsten. 

Jeg vil anbefale deg å oppsøke fastlegen din og be om henvisning til DPS eller psykolog/psykiater. Kanskje foreldrene dine eller kjæresten din kan bli med deg dit hvis det føles lettere?

En depresjon kan oppleves altoverskyggende og det kan føles som om man aldri kommer seg videre i livet, man føler seg håpløs og mislykket. Men tro meg, du vil komme deg ut av den med hjelp fra fagpersoner og alle de rundt deg som elsker deg, og da vil du være glad for at du valgte å stå i livet.

Kanskje vil du også oppleve at du gjennom å ha gått gjennom denne tøffe tiden kommer ut på den andre siden mer moden, klok og reflektert og har lært ting om deg selv og det å være menneske som vil være en styrke for deg videre i livet ditt.

Når man er deprimert er det som om man har på seg noen briller som gjør at man ser på verden gjennom et filter som gir "bevis" for hvor håpløst alt er og hvor mislykket en selv er og at det alltid kommer til å være sånn.  Gjennom behandling vil du kunne få hjelp til å ta på deg noen andre briller hvor du vil legge merke til andre mer positive ting som vil hjelpe deg til å bygge deg opp igjen og hvor du ser at dette er en fase som du vil komme deg gjennom og ut av.

Det er viktig når man er deprimert å prøve å delta i aktiviteter og å være sosial med andre mennesker selv om man ikke føler for det. Det vil hjelpe deg å få et annet fokus og gi deg en opplevelse av mestring og sosial tilknytning som gradvis vil hjelpe deg ut av depresjonen.

Jeg legger ved noen artikler som jeg håper du vil kikke på. Der står det en del tips og råd til hvordan du kan hjelpe deg selv når du er deprimert og får selvmordstanker. 

Hvis du kjenner at selvmordstankene blir sterke og du kjenner deg urolig kan du ringe til Alarmtelefonen for Barn og Unge på 116 111

Husk at du er en verdifull og viktig person og det er mange rundt deg som er glad i deg. Jeg ønsker deg alt godt og håper du får god hjelp og at depresjonen snart vil slippe taket i deg.

 

 Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst