Hopp til hovedinnholdet

Hvordan finne ut om man har angst?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om jeg har angst. I flere år har jeg trodd at det jeg har følt har vært helt normalt, men nå tviler jeg. Jeg kan bli svært bekymret over svært lite. En endring i planen, eller det uventede skremmer mye. Jeg kan føle meg engstelig i flere dager før en situasjon jeg ikke har opplevd tidligere. For eksempel en leir eller en skoletur. Uvitenheten om vi skal ha aktiviteter jeg ikke er god i, eller om jeg ikke har nok klær, kan ligge i bakhodet svært lenge. Det er også episoder helt fra første klasse der læreren måtte heng et ark ved pulten min om tidspunktene vi sluttet skolen og tidspunktene hjembussen gikk,fordi mamma så hvor mye jeg engstet meg for å ikke rekke bussen. Hele siste skoletime gikk som regel bort til nervøse blikk mot klokken på veggen og bekymring,selv etter detteDet er mange flere slike situasjoner, men dette var alt jeg fikk plass til. Er dette normalt,eller tegn på angst? Finnes det et sted der jeg kan chatte anonymt med fagfolk om dette, og få forklart alt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål. Så bra du tar kontakt med oss i ung.no

Det er fullt mulig å undersøke om du har angst. Det gjør du ved å kontakte fastlegen din og forklare hvilke plager du har og hvordan det påvirker deg i hverdagen din. Som regel er det best at foreldrene eller pårørende hjelper en med å bestille legetime.

Fastlegen din vil lytte til hvordan du har det og stille deg noen spørsmål. Det er viktig at du svarer helt ærlig på disse spørsmålene selv om det kan være litt flaut, trist eller vanskelig i starten. Jo mer din legen din vet, jo lettere er det å sette seg inn i din problemstilling og skaffe deg riktig hjelp (hvis du ønsker dette).

F.eks. kan legen henvise deg til en psykolog eller en psykiatrisk sykepleier som kan hjelpe deg å takle angst. Ønsker du ikke dette enda kan du snakke med helsesøster på skolen eller oppsøke din lokale helsestasjon for unge.

Det er vanlig å bekymre seg. Dette er noe alle mennesker gjør i mer eller mindre grad. Noen kan bli så bekymret og redde at de utvikler det som kalles angst. Det å ha angst er vondt og ubehagelig. Heldigvis finnes det god behandling men det avhenger av at man tørr å spørre om å få hjelp.

Hver mandag og onsdag kveld kan du chatte med veiledere i skrivetjenesten Sidetmedord.no. Dette er et tilbud til alle som trenger å dele tanker og følelser med noen.

Håper svaret mitt var til hjelp og lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

"Nina" fikk angst som 15-åring

Bekymret jente (colourbox.com)

– Det var da jeg begynte på videregående at det startet. Tidligere hadde jeg tatt veldig lett for skolen, og uten å legge ned arbeid fikk jeg toppkarakterer. Dette fikk meg inn på den mest prestisjefulle skolen, og det var jeg veldig stolt over, sier hun.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser