Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ei jente på 14 år som sliter med angst, depresjon, panikkanfall, selvskading og tror jeg har anoreksi. Jeg trenger hjelp!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 år som sliter med depresjon, angst- og panikkanfall, selvskading og jeg tror jeg kan ha anoreksi. Problemet er at jeg ikke vet om jeg har det. Har noen av symptomene på det, som feks: Er kald, spesielt på hender og føtter. Veier ca 40-45 kg og er ca 170 cm Har ikke matlyst etter at jeg ble deprimert. Spiser litt for å holde meg i live, men ikke nok. Er ganske ofte svimmel eller har vondt i hodet. Er veldig tynn, ribbein og hoftebein og de fleste bein i kroppen synes. Er veldig redd, for jeg føler ikke at jeg får nok hjelp hjemme. Har snakket med helsesøster om noe av det men det hjalp ikke så mye. Er dritlei av at folk sier at jeg bare må spise, for jeg vil ikke. Jeg liker nesten ingenting av grønnsaker og frukt. Skulle prøve jakke idag, følte at jeg så tjukk ut... jeg trenger hjelp! Værsåsnill, orker ikke mer... takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Så fint at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det! Jeg forstår at du har det vanskelig og at du er fortvilet! Ikke gi opp! Det går an å få det bedre!

Jeg syns det virker som det er mange ting du sliter med og jeg vil råde deg til å oppsøke hjelp! Det går an å få det bedre men noen ganger så trenger man hjelp!

Det høres ut for meg som du er i ferd med å utvikle et usunt forhold til mat og kroppen din. Det og ikke klare å spise påvirker igjen mange viktige funksjoner i kroppen - og det kan forverre angst og depresjoner. 

Det å bli svimmel og ha vondt i hodet kan være et symptom på at du har for lite mat og væskeinntak.

Jeg syns det er fint at du har snakket med helsesøster. Det å sette ord på det som er vanskelig vil hjelpe deg. Jeg forstår at du ikke syns det hjelper på alt. Det er jo også slik at det å oppnå bedring og endring kan ta tid.

Det høres ut for meg som du strever med flere ting. Det er viktig å ta symptomene dine på alvor.

Hva kan du gjøre?

Jeg vil anbefale deg å kontakte fastlegen din. Da kan du få tatt nødvendige blodprøver og få oversikt over vekten din i forhold til høyde. Fastlegen din kan henvise deg til psykolog og eventuelt en ernæringsfysiolog.

Det er viktig at du tar helsen din på alvor og har tro på at det kan bli bedre!

Det er mange som sliter med det samme som deg så du er ikke alene!

Har du noen rundt deg som du kan snakke med? Det å ha en god venninne eller foreldre eller andre betydningsfulle personer som kan støtte deg og heie på deg vil være bra for deg!

Du trenger ikke bære alt alene - men da er det viktig at du er åpen om hva som er vanskelig for deg!

Jeg vil også råde deg til å fortsette å snakke med helsesøster. Selv om du ikke syns det hjelper for alt så kan det hjelpe på noe!

Det vil bli bedre!

Jeg legger ved noen artikler til deg og håper du får det bedre snart!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser