Hopp til hovedinnholdet

Har humørsvingninger og lurer på om det kan være bipolar lidelse. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei :) En gutt jeg kjenner kalte meg bipolar i går. Jeg feiet det vekk men vi begynte å snakke om det litt mer alvorlig. Han sa humøret svinger veldig og at mitt humør også svinget. Jeg bare lurte på hva symptomene for å være bipolar er og hvordan kan jeg finne ut om jeg har det? Jeg går til psykolog og er diagnostisert med depresjon og angst.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ut fra det du skriver om deg selv så tenker jeg ikke at det er sannsynlig at du lider av bipolar lidelse. De humørsvingningene du beskriver å slite med kan mer sannsynlig forklares ut fra det at du er ungdom i dag og/eller å bakgrunn av de diagnosene du allerede har gått (angst og depresjon). 

Jeg skal fortelle deg litt om Bipolare lidelser, men med hovedråd til deg er at du snakker med psykologen din om dine spørsmål vedrørende bipolar lidelse. 

Bipolar lidelse er inndelt i flere klasser. Det er imidlertid bare type 1 og 2 som er offisielle former for bipolar lidelse i det internasjonale diagnosesystemet ICD -10 utgitt av Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Bipolar 1: Denne formen ble tidligere kalt for manisk-depressiv lidelse. Bipolar 1 er kjennetegnet ved en veksling mellom perioder med dype depresjoner og perioder med ukritisk oppstemthet og hyperaktivitet (mani).

Bipolar 2: Denne typen kalles populært for kreativ-depressiv lidelse. Pasienten veksler mellom depressive og hypomane sykdomsperioder. Hypomani er en mindre alvorlig form for mani (hevet stemningsleie) som ikke gir dårligere funksjonsevne. Diagnosen kan derfor være vanskelig å stille.

Snakk med psykologen du går til om det du lurer på vedrørende humørsvingninger og bipolar lidelse. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser