Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør man når man er frisk bærer av hepatitt B og får seg kjæreste?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei ung.no jeg har et stort problem. Jeg har nettop blitt 14 år og jeg har fått en kjæreste som er like gammel men jeg er frisk bærer av hepatitt B. Og jeg har lest at det smitter gjennom spytt. Igår var vi hjemme hos meg og han sa at neste gang. Vil han prøve og kysse meg. Jeg vil også kysse han jeg har ventet på at han skal si det i flere uker men jeg har ikke fortalt han at jeg har hepatitt. Og akkurat som meg så har han hypokondri (sykdomsangst) så han kommer til og frike ut. Jeg har kysset gutter før men da visste jeg ikke om at jeg hadde hepatitt. Hva skal jeg gjøre. Jeg vil kysse kjæresten min og være seksuelt aktiv når jeg blir eldre. Men nå kan jeg ikke det. Gutter vil ikke ha seg eller kline med en som har en seksuell overførbar sykdom.plis svar fort

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er klart du er redd for å smitte andre, og det er flott at du tenker på dette om du er bærer av hepatitt B. Det er ikke så lett for oss å gi deg helt klare råd på hva du skal gjøre, siden vi ikke har sett blodprøvene dine og ikke vet om du er smittsom eller ikke. Mange som har hatt hepatitt B blir helt kvitt viruset, men mange er som du skriver, friske bærere. 

Det finnes vaksiner mot hepatitt B. Hvis man får 3 vaksiner så er man også sikker mot smitte over svært lang tid, noen hele livet ut. Du vil derfor ikke kunne smitte andre hvis de er vaksinert. 

Husk at man ser mest smitte via blod, ved samleie og smitte fra mor til barn. Man har sett virus i spytt, men man ser ikke at det smitter like lett ved spytt. Kyss er derfor ikke vanlig måte å smitte hepatitt B på, hvis man ikke blir bitt og det blir mye blod. Kondom ved samleie (både munnsex, analsex og vanlig samleie) vil kunne beskytte. 

Det beste du kan gjøre er å snakke med legen din. Legen din vil kunne vite mer om blodprøvene dine og hvor smittsom du er og hva du eventuelt skal gjøre om du får deg en kjæreste, og om kjæresten din har krav på å få vaksine. De som er kroniske bærere skal følges opp av lege med blodprøver regelmessig. Det er veldig fint om du snakker med legen som skal følge deg opp hvordan du skal hindre å smitte andre. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Plikter og rettigheter - kjønnssykdom

To par bein i en seng

Gonoré, klamydia, hepatitt B og C, syfilis og hiv-infeksjon er definert som allmennfarlige smittsomme infeksjoner etter smittevernloven. Dette medfører en del plikter og rettigheter for lege og pasient.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser