Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg stresse mindre og ta det med ro?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lenge slitt med stress. I det siste har jeg begynt å føle meg lite motivert, ofte sliten. og anspent. I tillegg har jeg slitt mye med hodepine. Jeg sover også mye mer enn jeg tidligere har gjort. Etter litt googling kom jeg over en artikkel om utbrenthet, og kjente meg igjen i nesten alt som stod der. Jeg bestemte meg for å stresse ned, for å se om det kunne hjelpe. Problemet er bare at jeg ikke klarer, jeg kan ikke gjøre mindre på skolen, fordi karakterene mine har begynt å bli dårligere. Jeg kan ikke slutte å trene fordi det går utover fysisk helse og humør. Jeg kan ikke slutte å jobbe fordi jeg trenger penger, og jeg kan ikke slutte å være sosial fordi det får meg til å føle meg utenfor. Jeg gjør noe hele tiden, og om jeg ikke gjør noe, så tenker jeg på alt jeg skulle ha gjort. Dette gjør at jeg blir lett slten, jeg klarer rett og slett ikke å slutte å tenke på alt jeg skulle ha gjort. Hva kan man gjøre for å stresse mindre, og ta ting mer med ro? Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår det slik at du gjør mye, men tankene på det du ikke får gjort er det som stresser deg. Det å være stresset er vondt og vanskelig. Derfor vil jeg anbefale deg å lære deg psykologisk førstehjelp som kan hjelpe deg å få mindre stress . 

Når du får den vonde følelsen av stress så vil de negative tankene dine påvirke stressfølelsen din og gjøre den sterkere og vondere. Lær deg å tenke på det som er positivt og det du får til. Skriv gjerne en liste på alt som er bra og erstatt de negative tankene med tanker i forhold til det du er fornøyd med.

Jeg vil også anbefale deg å lære deg å ta pauser. Etter at du har jobbet med lekser så sett av en fast tid der du gjør noen som du slapper av med. Kanskje du kan gå en tur, lese en roman, male, høre på musikk du liker eller bare sitte og slappe av. Noen roer seg ned med meditasjon, yoga eller når de er sammen med venner. Du må finne ut hva som passer for deg. Ta små pauser på jobb, når du leser lekser og også når du trener. Tren på å være tilstede her og nå. Det vil hjelpe deg til å bli mindre stresset.

 

Vennlig hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser