Hopp til hovedinnholdet

Engstelig for hjertesykdom. Hjertebank. 

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er redd jeg har en hjertesykdom. Jeg er extremt redd for hjerte- og karsykdommer. Det er arvelig i min familie også. Hva kan jeg gjør for å forebygge det? Jeg er veldig redd jeg vil få det i ung alder. Jeg kjenner at hjerte banker uregelmessig. Har puls i fra 70-87. Hva kan det være?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er viktig å huske at det er vanlig at gamle folk får problemer med hjertet. Det er derfor ikke alle sykdommer hos slektninger, som er arvelige. Så dette trenger jo ikke bety at du har en forhøyet risiko.

Men det kan være godt for alle å ha en sunn livsstil, det senker risikoen for både hjertesykdom og andre sykdommer.  Det viktigste er å være aktiv og ha et sunt kosthold. Her er en lenke med gode kostholdsråd. Og her en en lenke med anbefalinger om fysisk aktivitet og forebygging av sykdom.

Men uansett er hjerte- og karsykdommer svært uvanlig hos så unge som deg. Så dette er ikke noe du trenger å bekymre deg for. Jeg vil råde deg til å forsøke å slappe av med dette, og så kan du jo høre med foreldrene dine, med legen din eller med helsesøster (på skolen eller på helsestasjon for ungdom), om du har arvelig sykdom du trenger oppfølgning for. Jeg tror nok du hadde blitt tilbudt oppfølging om dette hadde vært aktuelt for deg. 

En puls på 70-90 er normalt. Pulsen skal variere litt. Dersom man er nervøs, når man måler pulsen, og når man er i aktivetet, er det vanlig at pulsen stiger. Hjertebank er også vanlig å ha litt av, særlig når man er nervøs. Av og til kommer det har eav seg selv også. Det kan være plagsomt, men er oftest ikke farlig. Dersom man har det svært mye, eller er engstelig for det, kan man gå til med lege eller helsesøster. Det kan være godt å få snakket om det og få beroligelse.

Vennlig hilsen legen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse