Hopp til hovedinnholdet

 Jeg har ikke gått på skolen i 10. trinn. Jeg står på antidepressiva uten at det hjelper. Det blir ikke bedre. Jeg har prøvd alt som er mulig.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er så utrolig lei av alt. Det er snart et helt år siden alt startet. Jeg gråt og fikk panikkanfall hele tiden, jeg var utslitt og drittlei skole. Jeg har alltid vært en av de flinkeste elevene men nå orker jeg ikke mer. Jeg fikk vite at jeg var deprimert i påsken i fjor, og jeg har ikke gått på skolen i hele 10-ende klasse. Jeg har snakket med to forskjellige psykologer men det hjelper ikke. Jeg blir så sykt irritert på dem, og de får meg alltid til å begynne å grine. Hater bare livet mer og mer. Jeg har gått på antidepressiva i flere måneder men det hjelper ikke. Er så sykt lei. Føler ikke for å gjøre noe annet enn å grine. Kjeder livet av meg hver eneste dag. Prøver å holde kontakten med vennner men jeg synes ikke det er så gøy å være med dem lenger. Vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, ingeting interessere meg. Det blir ikke bedre, og jeg har allerede prøvd alt som er mulig. Greier ikke å tenke lyst på noe. Gruer meg sykt til vgs, jeg har ikke lyst til å gå tilbake til skolen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Ungdomstiden er svært tøff for enkelte. Du skal vite at livet blir lettere etterhvert. Du må bare være tålmodig å gi det tid.

Å være tålmodig i forhold til smerte og lidelse er vanskelig. Å holde håpet varmt er utfordrende, men det er viktig. Du skal tro at hverdagen vil igjen smile til deg. Vi i Ung.no vet at det vil skje. Vi vet det da vi har lang livserfaring. Følelser svinger i takt med opplevelser og hendelser.

Du tenker fremover. Det er bra. Du gruer deg til videre gående skole. Mitt forslag er at du snakker med rådgiver på skolen din. Det finnes mange ulike videregående skoler. Enkelte skoler har et eget opplegg for elever med stort skolefravær.

Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) skal hjelpe deg i disse dager slik at du får tilpasset opplegg på skolen. Det kan være du har krav på hjemmeundervisning. Fastlegen og din psykolog skal også hjelpe deg slik at dine muligheter videre blir gode. Stol på dem.

Er ikke PPT på plass for deg slik at de hjelper, så be din lærer om å kontakte dem.

Det er sårt å gå til psykolog. Du skriver at du gråter hver gang. Ikke vær redd for å gråte. Det aller viktigste du kan gjøre er å ta i mot all den hjelp psykologen kan gi deg. Mulig det tar flere år, men ikke gi opp. 

Det er flere ungdommer i din alder som kjenner seg igjen i din situasjon. Du skal vite at du ikke er alene om å ha det slik. 

Det du må prioritere først er å bli frisk. Deretter vil du lære det du trenger å lære for utdannelse og senere jobb. Ta den tiden du trenger. Du har god tid.

God bedring!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser