Hopp til hovedinnholdet

Det er lite som skal til for å vippe meg av pinnen. Blir veldig fort sliten av ting og gleder meg ikke lenger over håndballen slik som før. Hva er galt med meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

I det siste har det blitt sånn at det skal veldig lite til for å vippe meg av pinnen. Vet ikke hvordan jeg skal formulere dette uten å få til svar at "det er fordi du er i puberteten". Jeg har øyeblikk med vennene mine det jeg føler meg lykkelig, og jeg liker å omgås med venninnene mine. Samtidig er jeg også som oftest glad i å være alene. Men innimellom begynner jeg bare å gråte, sånn helt ut av det blå. Det kan være helt tullete grunner til at jeg gråter, som f eks at noen hjemme hever stemmen sin litt mot meg. Da føler jeg meg helt knust og totalt mislykket. Så kan jeg gråte og gråte og sitte med en helt tom følelse i kroppen. Jeg kjenner på savn, selvom jeg ikke har noen stor grunn til å savne den personen. Føler meg rett og slett mislykka osv.Blir også veldig fort sliten av ting og gleder meg ikke lenger over håndballen slik som før. Får det svært bra til på skolen uten å legge voldsomt mye arbeid i det heller, så er ikke presset der som er grunnen tror jeg. Hva er galt med meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg forstår at du har det tungt nå. Du opplever at du ofte er trist og sliten. Du skriver også at du kan gråte og sitte med en tom følelse i kroppen. 

Det er riktig som du skriver selv at noe av det du opplever kan skyldes at du er i puberteten. Hormoner gjør at kroppen forandrer seg og humøret kan svinge mye. Derfor trenger det ikke å være verken galt eller unormalt å ha det slik som du har det. Allikevel kan være flere ting i kroppen din som gjør at du føler deg sliten, som mangel på vitaminer i kroppen, for eksempel jern. Kanskje kan du fortelle om hvordan du føler deg hjemme, og si at du ønsker å sjekke det ut med en blodprøve hos fastlegen din? Da får du vite om det er en slik grunn for at du føler deg så lei deg og sliten, eller om det faktisk skyldes hormoner eller spesielle hendelser du opplever nå. 

Å ta tak i hvordan du har det nå er viktig så det ikke bare blir verre for deg. Alle har tunge dager, men en depresjon stikker dypere. Man kan føle seg mislykket, ute av stand til å sove, tappet for energi og ville gråte hele tiden. I tillegg klarer man ikke å komme seg ut av det på egenhånd. Kanskje kjenner du på mange av disse tingene akkurat nå. 

Uansett om det er normalt eller normalt, så trenger man trøst når man er lei seg, støtte når noe er vanskelig og kanskje et vennlig smil når ting er tøft. Jeg syns du skal snakke med noen om hvordan du har det nå. Helsesøster på skolen er en slik person som kan hjelpe deg. Ved å snakke med helsesøster kan dere sammen finne ut av hvorfor du har det slik. Når du vet hvorfor det er slik kan situasjonen også bli bedre.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.

Lykke til, jeg håper du får det bedre snart!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser