Hopp til hovedinnholdet

Det plager meg at min kjæreste har hatt sex med andre gutter før vi ble sammen. Noen tips til hva jeg bør tenke for å bli kvitt disse tankene?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg har vært sammen med en jente i ca. fem måneder nå. Før vi ble sammen hadde jeg hatt følelser for henne i hvert fall to år. Vi hadde en greie på ungdomsskolen. Da jeg spurte om hun ville bli sammen med meg både i niende og tiende, svarte hun nei. Det som plager meg nå mens vi er sammen, er at hun har hatt sex andre gutter før vi ble sammen, mens jeg fortsatt hadde følelser for henne. Jeg føler sterk sinne overfor de andre guttene, og tenker ofte at hvis jeg hadde møtt de, kunne det gått riktig galt. I begynnelsen av forholdet vårt tenkte jeg at denne følelsen kom til å gå over, men det har den altså ikke. Vi har det veldig fint sammen, men så fort vi ikke henger sammen kommer disse tankene. Når jeg prøver å sove, kan disse tankene poppe opp, og jeg føler dette sinnet overfor disse guttene som kan hindre meg i å sove.Noen ganger lurer jeg også på om det beste hadde vært å slå opp,så hadde kanskje disse tankene forsvunnet. Noen tips til hva jeg bør tenke for å bli kvitt disse tankene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Og takk for at du skriver inn til Ung.no

Det høres ut som du er sjalu på din kjærestes fortid. Det er helt normalt å kjenne sjalusi. De fleste kjenner det fra tid til annen.

Det kan være greit å understreke at litt sjalusi er normalt og ikke noe man skal skamme seg for mye over. Det er et tegn på at man er veldig glad i en annen person og at man ikke tar personen for gitt. 

Dere har det bra sammen, men det plager deg at hun har vært sammen med andre gutter. Man kan ikke gjøre noe med fortiden sin. Alle har en fortid og dere var ikke sammen når hun var sammen med andre gutter. Jeg tenker at tankene ikke vil forsvinne hvis du gjør det slutt. Hvis du finner deg en ny dame vil kanskje sjalusien dukke opp igjen?

Det er flott at du ønsker å gjøre noe med tankene som plager deg og at du er sjalu. 

Start gjerne med å ta ansvaret for dine egne reaksjoner. Prøv å fokuser på dert dere har sammen. Det er deg hun har valgt og ønsker å være med. 

Fortide er fortid og det kan en ikke gjøre noe med. Det dere kan gjøre noe med er å jobbe med å ha det bra sammen. Da nytter det ikke å plage seg med fortiden. 

Det er gjerne hvordan man tenker om en situasjon som fører til at noe oppleves vanskelig. Kanskje du og kjæresten din kan snakke sammen om hvordan dere kan gjøre hverandre trygge i forholdet? Hva skal til for at du føler deg trygg og har det bra? En annen ting du kan gjøre er å snakke med henne om det som plager deg. Kanskje dere sammen kan finne en måte å håndtere dette på?

Noen har også god nytte av å snakke med en man har tillit til om problemet. Det hjelper som regel å få snakket ut om det, og for å kunne ta tak i de bakenforliggende årsakene som kanskje danner grobunn for sjalusien.

Jeg vet ikke om det gjorde deg klokere eller situasjonen lettere for deg. Men jeg håper at noen av mine tanker er til hjelp. Sjalu blir ikke borte med å knipse med fingrene, og der finnes ingen fasit for hvordan den skal forsvinne. Du må gjøre en innsats for å jobbe med sjalusien. Den vil ikke gå bort av seg selv.

 

Jeg ønsker dere begge lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser