Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har ADHD, bør jeg, og hvordan får jeg sjekket det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg lurer på om jeg har ADHD, jeg fikk høy veldi høy skår på en todelt test på nhi.no. Det er enn del som har kjenner meg som sier at de tror jeg har det, noen av dem har det selv. Jeg er jo 15 år å viss jeg har det burde ikke foreldrene mine sett det før. Mamma sier jo at jeg har mye som ligner på det, men sier jeg ikke har det. Burde jeg sjekke meg? Og isåfall hvorda? Jeg er ofte trøtt å sliten fordi jeg ikke får sove så godt, som regel får jeg ikke til å følge helt me på skolen for jeg endten dupper av imens jeg følger med elle så er jeg utrolig hyper å klarer ikke sitte iro, kan man bli veldig hyper av få nokk søvn? Jeg pleier endten å ligge til langt på natt eller så sovner jeg nesten med en gang men alikavell er jeg så utrolig utmattet. , men når jeg fust får sove så er jeg litt vell mye hyper

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for ditt spørsmål til ung.no. Jeg forstår at du tenker at du kan kan ha ADHD om du lese om dette og opplever å ha de samme kjennetegnene som er beskrevet.

Samtidig er det viktig å forstå at vi mennesker kommer i forskjellige utgaver og har helt forskjellig aktivitetsnivå. Det er helt greit at vi er ulike og det må det være rom for. Det er også slik at det kan være mange andre årsaker til at en føler seg urolig og ukonsentrert. Derfor er det slett ikke sikkert at du har ADHD.

Hvis du lever et uregelmessig liv i forhold til mat og søvn og har mye stress og bekymringer i livet ditt, vil en kunne oppleve de samme symptomene som en har ved ADHD.

Jeg vil derfor først og fremst anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen din. Her kan dere sammen finne ut om du bør til fastlegen for å bli henvist til BUP for å bli utredet, eller om det er andre ting du bør gjøre. BUP står for Barne og ungdomspsykiatrisk avdeling, og er en avdeling ved sykehuset som utreder og evt. behandler barn og unge med ADHD.

Du kan også ta en prat med foreldrene dine og kontaktlæreren din og ta opp din bekymring om hvordan du opplever deg selv og om de har tanker om hva du bør gjøre for å få det bedre.

Jeg legger også ved noen artikler her, som jeg anbefaler deg å lese. De handler om Ane og André som forteller om hvordan det oppleves å leve med diagnosen ADHD.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser