Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg har angst for å gå på skolen fordi ei jente i klassen kastet opp i timen. Etter det har jeg følt meg kvalm og at jeg må kaste opp, men det jo bare i hode mitt.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på snart 14 år. Og jeg tror jeg har angst for å gå på skolen. Jeg har det greit på skolen, og har mange venner som bryr seg om meg. Så det er ikke noe om at jeg ikke har det bra. Før vinterferien var det ei i klassen min som kaster opp i timen. Jeg hater å kaste opp og jeg klarer ikke å glemme det! Dette var ei jente som ikke blir så godt likt. Jeg klarer ikke å si nei visst ho spør om ho kan være med meg i friminuttene. Jeg har problemer med å være med ho, hver gang jeg ser ho kommer jeg bare på det som skjedde på skolen. Etter dette har jeg følt meg dårlig hele skoledagen, og ikke hatt matlyst når jeg er på skolen. Så jeg spiser ikke på skolen. Jeg er også hjemme fra skolen fordi jeg klarer ikke å gå på skolen. Men når jeg da prøver å gå på skolen igjen ender det opp med at jeg presser meg selv. Jeg blir kvalm og føler jeg må kaste opp, men det jo bare i hode mitt. Jeg sover veldig dårlig også. Er det vanelig å ha angst? Åssen kan jeg prøve å glemme dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver forstår jeg at episoden hvor ei i klassen kastet opp får deg til å føle ubehag, og du tenker på om du kan ha angst. Det er fint at du vil gjøre noe med situasjonen din. 

Mange som har opplevd noe vondt eller ubehagelig kan få en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Minner kan gi ubehag i tiden etterpå. Når du ser henne tenker du på at hun kastet opp, du føler ubehag og det fører til at du ikke klarer å spise på skolen lenger.

Det er riktig som du skriver at følelsen av at du kaster opp er i hodet ditt. Derfor kan du jobbe med å endre hvordan du tenker og hvilke følelser du får. Gjennom psykologisk førstehjelp kan du lære deg å identifisere følelsene og de automatiske negative tankene dine og til å finne frem til mer hjelpsomme tanker. Måten vi snakker til oss selv på (tenker) påvirker på hvordan vi føler. Bli kjent med tankene dine. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller ubehagelige. Jeg anbefaler deg også å lese om tankestopping i denne artikkelen. 

Å jobbe alene med å endre tankegangen sin kan være vanskelig, og mange syns det hjelper å prate med noen om hvordan man tenker og føler. Gjennom samtale kan du få hjelp til å sortere tanker og følelser, slik at du kan få det bedre. Du kan prate med helsesøster på skolen om dette. Så lenge dette fører til at du ikke vil på skolen og heller ikke spiser på skolen, så er dette noe du må ta på alvor. Hvis du ikke vil snakke med helsesøster kan du snakke med en annen voksen du stoler på, enten foreldre, lærer eller rådgiver på skolen.

Jeg legger ved noen aktuelle artikler du kan lese.

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser