Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så lei av kommentarer om at jeg er tynn

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 179cm høy og veier sånn ca 49kg. Jeg får ofte høre at jeg må spise mer og at jeg er veldig tynn. Jeg spiser mye mer enn man skulle trodd, uten at jeg legger på meg. Hvordan kan jeg legge på meg? Er lei av kommentarer om hvor tynn jeg er og hvor farlig det er osv

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, gutt 16 år!

Jeg kan forstå at du bli lei av alle kommentarene og spørsmålene om kroppen din. Antakelig er det en form for omsorg og bekymring, men for deg blir det et mas. 

Du er nok en tynn gutt ja, men for alderen din er du innenfor normalvektområdet. 

Gutter vokser ulikt i puberteten. Kanskje er det sånn for deg at du har vokst raskt i lengden og så klarer ikke vekten å henge med. Da blir du tynn.

Det er viktig at du har et godt og næringsrikt kosthold nå. Du skal passe på at måltidene dine består av både karbohydrater, fett og proteiner. Det er også viktig at du spiser regelmessig og ikke hopper over måltider. Du kan lese mer om hvordan du kan gå opp i vekt i artikkelen jeg har lagt ved.

Dersom du vil snakke med noen om dette, så kan du snakke med helsesøster på skolen. Kanskje kan hun sette deg i kontakt med en ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg med å sette sammen er riktig kosthold. 

Jeg vil også anbefale deg å kontakte fastlegen din for å utelukke eventuelle ting som kan være med på å påvirke at du er så tynn. Det kan være fint å vite hvordan kroppen har det på innsiden og at du ikke mangler noen vitaminer og lignende. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser