Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ekstreme humørsvingninger og lurer på om det kan skyldes gestagen p-pillen, eller om det skyldes at jeg har store påkjenninger i livet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg begynte på gestagenpiller for 4 måneder siden. Ca to uker etter at jeg starter på pillene følte jeg at jeg fikk ekstreme humørsvingninger, jeg gråt flere ganger hver dag, følte meg utslitt og rett og slett elendig! Etter dette har jeg egentlig bare følt meg mer og mer deprimert. Jeg og kjæresten har begynt å krangle mer og mer, og forholdet har blitt skjørere. Jeg har også en kronisk syk forelder som tilbringer mer tid på sykethuset enn hjemme, som jeg bekymrer meg for. jeg føler at jeg ikke tåler noen ting før jeg begynner å gråte! For mange år siden var jeg veldig usikker på meg selv, men i løpet av ungdomsskolen og vg1 klarte jeg å bygge opp en ganske god selvtillit. Men de siste månedene har jeg blir mer usikker på meg selv, og spesielt usikker på følelsene mine. Kan dette ha noe med p-pillene å gjøre, eller bør bivirkningene ha gått over? Er det noe jeg kan gjøre, eller går det mest sannsynlig over om en stund? begynner å bli veldig lei av å gråte uten alltid å vite hvorfor

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for ditt spørsmål til ung.no. Jeg forstår at du er fortvilet og ønsker å finne ut av hva som er årsaken til dine ekstreme humørsvingninger. 

Det er en kjent bivirkning at prevensjon med hormoner kan i noen få tilfeller påvirke humøret. For enkelte vil det gå over etter en stund, men hos andre vil det vedvare og en anbefaler da bytte til annen prevensjon. For noen ganger må en prøve forskjellige typer prevensjon før en treffer den som passer best.

Det er ikke alltid så lett å finne ut hva som er rett prevensjon og hva en skal velge, så vi har laget en oversikt her

Samtidig er det slik at dine påkjenninger og bekymringer vil gjøre deg ekstra sårbar. Derfor kan det hende at dine humørsvingninger skyldes en kombinasjon av bruk av gestagen p-piller og stress. 

Derfor vil jeg anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen, eller på helsestasjon for ungdom. Her kan dere sammen finne ut hva som kan være den beste prevensjonen for deg og du kan få noen til å prate med om dine bekymringer og tanker.  

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om P-piller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om p-piller