Hopp til hovedinnholdet

Jeg har panikk, problemer med magen og stort skolefravær, hva feiler det meg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 13 år og sliter å gå på skolen. Jeg får panikk nesten hver morgen og jeg har angst. Jeg har vært borte fra skolen 2 uker nå fordi jeg har jern mangel. Jeg blir så sliten. Jeg har vært hos legen men de sier jeg ikke kan få jerntilskudd. Så jeg går på jern tabletter. Jeg går også på p piller. Jeg har ofte vondt i underlivet, ikke i magen men mere under. Magen min lager mye lyder og jeg er ikke nesten aldri sulten. Jeg må også ofte på do.og jeg drikker nesten ikke noe vann fordi jeg aldri er tørst! Jeg vet ikke hva som feiler meg og hva kan hjelpe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for ditt spørsmål til ung.no. Jeg forstår at du er fortvilet om du får panikk hver morgen og har vært borte fra skolen i 2 uker, om du fortsatt er syk og ikke vet hva som feiler deg. Det er bra at du har vært hos legen og blitt undersøkt. Vi kan nok ikke gi deg noen diagnose og si hva som feiler deg, det er det din fastlege som må gjøre. Så jeg vil i utgangspunktet anbefale dere å kontakte fastlegen på nytt om du ikke blir bedre.

Men du sier at du har lite jern, men ikke får jerntilskudd, bare jerntabletter. Men jerntabletter er jerntilskudd, så fortsett med det til blodprøvene dine viser at du har nok jern i kroppen. Men enkelte kan oppleve ubehag i magen av å ta jerntilskudd, så det kan hende at det er årsaken til noen av dine vansker? 

Du sier at du ikke klarer å drikke vann og spise, fordi du ikke er tørst eller sulten. Noen ganger må en bare drikke og spise fordi en vet det er smart og bra for kroppen, uten å tenke på om en har lyst eller ikke. Drikk derfor et stort glass vann før hvert måltid. Og sørg for å spise 4-5 måltider pr. dag med sunn og næringsrik kost. God mat er også medisin for kroppen når en er syk, og hvis en spiser for dårlig, vil det ta lengre tid før en blir frisk. 

Noen ganger får en vondt i magen fordi en har mange bekymringer, og du sier at du har panikk og angst. Har du angst fordi du kjenner på disse symptomene og engster deg for hva som feiler deg? Eller har du vondt i magen fordi du har angst og bekymringer for andre ting? Dette er det viktig at du snakker med noen om som kan hjelpe deg. Det kan være dine foreldre, din kontaktlærer, fastlegen eller helsesøster på skolen din.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse