Hopp til hovedinnholdet

selvskading, selvmordstanker, ingen vet..

Jente 16 år
 

Spørsmål

Heisann. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. For det første sliter med selvskading. Jeg sier til meg selv "jeg kan ikke være avhengig av å skade meg selv, noe så teit" , men jeg klarer ikke stoppe. Eller så vil jeg ikke. Videre har jeg utviklet bulimi og fått diagnosene angst og depresjon da jeg hadde en del fravær forrige halvår. Nå har jeg begynt å fantasere om og romantisere det å ta livet mitt, og det skremmer meg. At det kan være så enkelt. Ingen av vennene min vet noe om at jeg sliter/ tror på det, og jeg føler ikke at jeg kan snakke med dem, så det vil jeg ikke. Jeg er utadvendt, veier mer enn jeg skal, med i elevråd og andre verv, har karaktersnitt nær seks, så ingen skjønner at det kan være noe i veien med meg, av alle. Jeg har prøvd å hinte til foreldrene mine men de mener jeg bare er stressa. Samme med psykologen min. Hun ba meg bare om å kutte ned på leksene så jeg ikke skulle bli stressa. Da slutta jeg hos henne. Har også drevet med dop. Ingen vet. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss. Det første jeg tenker når jeg leser det du skriver er at du har veldig masse som må være tungt for deg å være alene om. Men det virker som du har gjort flere forsøk på å prate med folk om vanskene; både venner, foreldre og psykolog har fått signaler om hvordan du har det. Likevel sitter du nå for deg selv med alvorlige problemstillinger. Det syns jeg ikke du skal behøve, og jeg håper ikke du vil gi opp å finne hjelp som fungerer for deg.

Jeg får inntrykk av at du har god innsikt i situasjonen du er i, og at du har reflektert over det. Du virker å ha mange gode egenskaper, og de kommer du til å ha nytte av når du nå skal komme deg gjennom det vonde. Det er nesten litt urettferdig, men når man er så flink i mange ting og virker så sterk, så er det ikke alltid man blir tatt seriøst når man forteller om problemer. Kanskje folk bare tenker at du klarer deg uansett. Men da kan avstanden øke mellom den personen man kjenner at man er inni seg, og den man fremstår som for alle andre. Det er veldig stressende, og det er sikkert også ekstra skremmende for deg at selvmordstankene har dukket opp. 

Jeg syns det er et veldig bra tegn at du reagerer på selvmordstankene, og at du skriver at du blir skremt av det. Det vitner om at du enda klarer å ta ansvar for deg selv, ved at du på en måte skjønner at dette ikke er bra for deg. Hold fast ved den tanken. 

Nå er det viktig at noen rundt deg også ser hvor mye du faktisk sliter. Det kan kanskje være en utfordring, hvis du syns folk ikke har tatt signalene dine på alvor frem til nå. Men du har gjort en god start, så i stedet for å gi opp håper jeg du klarer å finne motivasjonen til å fortsette. 

Du skriver godt. Jeg lurer på om du kunne tenke deg å vise frem spørsmålet som du sendte til oss til noen du stoler på? Det er lurt at det er en voksen.

Du vet best selv hva du er komfortabel med. Men noen ganger må man også gjøre ting som man egentlig ikke vil, slik som å fortelle om alvorlige vansker. Jeg pleier nesten alltid å anbefale at man forteller foreldrene sine om ting man sliter med, særlig hvis det er selvmordstanker og selvskading. Det er fordi nesten alle foreldre ønsker det beste for sine egne barn. Om de bare skjønner alvoret, så pleier foreldre å gjøre hva de kan for å hjelpe til.

Dersom du heller vil snakke med noen andre, så kan du gå til helsesøster på skolen din. Hun har taushetsplikt og er vant til å lytte og finne ut hvordan man kan skaffe mer hjelp også, om det er ønskelig. En god lærer eller rådgiver på skolen kan være et sted å starte, eller du kan stikke innom helsestasjon for ungdom i kommunen. Der jobber det helsepersonell som kommer til å ta deg på alvor. Fastlegen også vil komme til å hjelpe deg hvis du får en time der. Dersom du forteller legen om situasjonen du er i og selvmorsdstankene du har, så vet legen hvor i nærmiljøet ditt det fins god oppfølging. 

Ikke slutt å gi signaler om hvordan du har det, og ikke skutt å tro på at det nytter å ta tak i vanskene. Dette kommer til å bli bedre, men på veien fortjener du en som kan forstå deg og gi deg den støtten som du har bruk for. 

Alle problemer kan løses på en mye bedre måte enn selvmord. Alle liv er like verdifulle, og selv når ting er mørkt så kan ting snu. Det er ikke uten grunn at folk som har kommet seg gjennom selvmordstanker er glade og takknemlige for at de enda lever. Men når man står midt oppi det, så er det ikke så lett å ta dette perspektivet. Det er derfor det er viktig at noen vet.

Husk at du når som helst på døgnet kan ringe gratis til hjelpetelefonen på nummer 116 123. Der er det folk som kan lytte og komme med flere råd. Noen ganger føler man at man får best hjelp hvis man snakker direkte med noen. På hjelpetelefonen forplikter du deg ikke, og du kan til og med være anonym om du vil. 

Se også artikkel nedenfor om kontakttelefon om rus. Der kan du få både tips og støtte. 

Lykke til videre, håper du finner god hjelp!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser