Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om medisin og epilepsi 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei ung kvinne som av en eller annen grunn fungerer mye bedre i hverdagen på rivotril. Jeg har prøvd ut det som er å prøve, og grunnen til at jeg er tiltrukket av rusmidler er fordi jeg oppnår en tilstand jeg savner og har misunnet andre for hele livet; en motivasjon, fokus og livsgnist jeg ikke klarer å oppnå til vanlig. Har ikke blitt utredet for ADD, men alltid mistenkt dette da jeg i tillegg til lite energi og "gnist" også har konsentrasjonsvansker. Jeg har alltid hatt vane for å starte med nye ting, men klarer ikke å holde på entusiasmen eller ha fokus/utholdenhet til å ferdigstille prosjekter, skole, osv. Hvem er det som får resept på rivotril? Det blir jo sett på som verstingen av piller, men jeg føler fort ubehag av f.eks valium. Liker ikke å få den sløvhetsfølelsen, mens rivotril har en evne til å få kropp og sinn i en perfekt balanse, som genererer fokus, gnist og lyst til å gjøre ting i hverdagen. Er det sant at man kan utvikle eplepsi av å ta rivotril? Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Rivotril brukes mot ulike typer epilepsi. De som får denne medisinen har altså fått diagnosen epilepsi.

Rivotril skal dempe og/eller forebygge anfall. Men ved visse typer epilepsi, kan medisinen øke antall anfall. Hvis man kombinerer Rivotril med alkohol eller andre "dempende" tabletter (som Valium f eks), kan en også utløse anfall og andre uønskede og uforutsette hendelser. 

Rivotril er enkelt forklart en ganske sterk medisin som virker både på hjernen og hjertet (kroppen), og siden virkningen er veldig individuell og doseavhengig, skal doseringen følges nøye av lege. Dette er altså en medisin som man absolutt ikke bør ta på egen hånd, det kan være farlig!

Du forteller om tap av energi og livsgnist, og manglende konsentrasjon. Dette kan jo være tegn på ADHD, men også på andre sykdommer som mangelsykdommer, betennelser og andre fysiske sykdommer. Det kan også skyldes traumer og psykiske sykdommer osv. En skal uansett alltid utelukke fysiske årsaker, før en konkluderer med psykiske plager. 

Derfor bør du oppsøke fastlegen din for en sjekk, og evt (senere) en utredning for ADHD, dersom dere finner det riktig. Skulle du ha ADHD, kan du få terapi og medisiner for dette. Men selvmedisinering bør en ikke gjøre; det kan være veldig farlig! 

Vennlig hilsen legen.

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser