Hopp til hovedinnholdet

Hun lurer på taushetsplikt for lærere og helsesøstre i forhold til selvskading.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om lærere har taushetsplikt? Liksom, om en lærer ser at noen har kuttet seg (med vilje, men ikke dypt eller sånn at det er livsfarlig) har de rett til å si fra til barnevern/foresatte uten at jeg gir de lov til det? Samme med helsesøster, om jeg sier noe til henne, kan hun si det videre uten samtykke fra meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (13)

Takk for at du skriver til ung.no.

Du ønsker å vite litt om taushetsplikt. Jeg tenker at du kanskje vil vite det fordi du vurderer å snakke med en voksen om at du kutter deg. Kan det stemme? Det er veldig bra at du ønsker å snakke med noen om dette, det er viktig at du får hjelp for å få det bedre.

Å drive med selvskading er ofte et fysisk symptom på noe som gjør vondt psykisk. Fordi den fysiske smerten kan gjøre den psykiske smerten lettere å takle for en liten stund. Er det slik for deg? Det lureste man kan gjøre da er å snakke med noen om det som er vanskelig. Det kan være en i familien din, en venn eller lærer eller helsesøster (som du spør om).

Det er riktig at lærere og helsesøstre har en taushetsplikt. Den er ganske sterk og det skal mye til for at de kan bryte denne.

Jeg skal forklare litt hva det innebærer og i hvilke tilfeller taushetsplikten må brytes til fordel for en opplysningsplikt.

Hva er taushetsplikt
Taushetsplikt betyr at man ikke skal si til andre det som ble sagt til han/henne. Det betyr også at lærere/helsepersonell heller ikke kan fortelle det du sa videre til kolleger, venner, familie eller folk som jobber i ulike helsetjenester uten at du, eller dine foreldre, gir dem lov.

Taushetsplikten beskytter deg mot at andre skal få vite personlige opplysninger om deg. Personlige opplysninger kan være om din helse, din velferd, familiens økonomi eller personlige egenskaper du eller din familie har.

Det er straffbart å bryte taushetsplikten. Da kan man få bøter eller havne i fengsel.

Unntak fra taushetsplikten
Det finnes noen unntak til taushetsplikten. Dersom f.eks en lærer eller helsesøster får vite at et barn ikke har det bra hjemme og er veldig bekymret, så skal de melde saken videre til barnevernet. Det er læreren eller helsesøster pliktig til.

Hvis det er fare for liv og helse må lærere og helsepersonell bryte taushetsplikten slik at personen får den hjelpen han eller hun trenger.

Du kan lese mer om dette i artikkelen: Taushetsplikt i skolen.

Så lenge du er under 18 år har skolen en plikt til varsle foreldrene dine dersom det gjelder fare for liv og helse, eller hvis de er bekymret for deg. Det handler om hvor alvorlig det du sier er og om det er viktig at du får hjelp fort.

Det handler om at foreldre har et foreldreansvar som innebærer at de har en rett og en plikt til å ta avgjørelser på dine vegne, også i personlige forhold.

Siden du er over 12 år, har du rett til å si din mening og bli hørt, men det er opp til lærer/helsesøster om foreldrene dine bør bli informert. Men dersom de snakker med foreldrene dine, skal de fortelle deg om det før de gjør det.

Du har kanskje dine grunner til at du ikke ønsker at de skal vite om selvskadingen, og dette kan du snakke med læreren/helsesøster om. Det blir hans/hennes vurdering om han/hun er pliktig til å snakke med foreldrene dine om selvskadingen.

Jeg håper du vil snakke med noen om selvskadingen og det som er vanskelig. Det du kan gjøre, er å avklare regler for taushetsplikten med læreren/helsesøster før du velger å fortelle det du har på hjertet.

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser