Hopp til hovedinnholdet

Flashbacks fra barndommen. Deja vu?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. I den siste tiden har jeg fått mye av noe som folk kaller flashback/tilbakeblikk. Det er sånn at helt plutselig popper opp et slags bilde i hodet mitt om en gammel drøm jeg hadde for kjempe lenge siden eller ting jeg gjorde når jeg var liten. Jeg får bare opp et lite bilde av det og så glemmer jeg det litt etterpå. Jeg har hørt noen sier det kan komme flashbacks i tenårene men jeg vet ikke. Er det noe galt med hjernen min eller er det normalt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål!

Det du opplever kan være det som kalles "deja vu". Det betyr "allerede sett". Man får en følelse av å oppleve noe man har opplevd før. Det kan oppleves ganske merkelig eller til og med litt nifst.

Noen forskere mener at det skyldes forsinkelser i banene som sender sanseinntrykk i hjernen. På den måten "vet" hjernen allerede hva som skjer. En annen teori går på at hjernen din ikke registrerer alt første gang, slik at du, når du ser en ting eller et menneske for andre gang, tror du at det er første gang du ser det.

Deja vu er verken farlig eller unormalt. Tror du det er deja vu'er du opplever? Hvis du synes det er ekkelt og det plager deg, synes jeg du skal snakke med noen om det. Snakk gjerne med helsesøster på skolen eller en sosiallærer.

Håper svaret mitt var til hjelp for deg og lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse