Hopp til hovedinnholdet

Jeg har følt meg nedfor og lei meg i det siste, selvom jeg føler alt ligger til rette til at jeg skal ha det perfekte liv. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Den siste tida har jeg følt meg veldig nedfor og lei meg. Jeg orker ikke å sosialisere meg verken med venner eller familie. Jeg låser meg inn på rommet, og ofte ligger jeg bare å tenker og gråter om jeg må. Jeg lurer på om jeg er deprimert, men vet ikke hvorfor jeg er det. Jeg har gode venner, en fin og støttende familie - alt ligger liksom til rette til at jeg skal ha det perfekte liv. Men det har jeg ikke. Vil gjerne bli glad igjen, det er ganske slitsomt å føle seg konstant deprimert. Håper på svar. Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver høres det ut som at du har det strevsomt og tungt for tiden. Da er det fint at du skriver hit for å finne mer ut av hva du kan gjøre med det.

I perioder kan man føle seg mer trist, nedfor og deprimert. Noen ganger kan det være noe som utløser det, mens andre ganger kan det komme uten at man helt ser noen sammenheng. Det høres ut som det er slik det er for deg, du tenker at alt egentlig ligger til rette for å ha et fint liv.

Ungdomstiden er en ekstra sårbar fase i livet. Hormonene påvirker kroppen kraftig og dette igjen påvirker tankene og følelsene. Ca 1 av 5 ungdommer opplever å slite psykisk av ulike årsaker. Det du skal vite er at det for de aller fleste går over helt av seg selv, men det kan ta tid.

Selvom alle kan ha tunge dager iblant, stikker en depresjon dypere. Det høres ut som at dine tanker og følelser setter begrensninger for deg nå ved at du ikke orker å være sosial, men er heller på rommet og tenker eller gråter. Har du mange negative tanker? De kommer ofte automatisk uten at man tenker over det, men det gir deg ofte følelse av å være trist, lei deg eller i skikkelig dårlig humør. Derfor bør du utforske disse tankene litt mer. Hva gjør disse tankene med deg? Hvilke følelser får du av å tenke på dem? Hvordan kan du tenke annerledes? Blir du mer oppmerksom på de negative tankene blir det lettere å kunne sette inn mer nyttige, positive tanker. 

I dag anbefaler vi ungdom som sliter psykisk til å ta i mot hjelp av helsesøster eller psykolog. Får man profesjonell hjelp vil perioden som er vond og vanskelig kunne gå fortere over med riktig veiledning underveis. Jeg syns du bør snakke med noen om det som er vanskelig nå. Gjennom samtale kan du få hjelp til å sortere tanker og følelser, slik at du kan få det bedre.

Det finnes hjelp for det du strever med nå, så jeg håper du vil holde ut og ha troen på at det vil bli bedre. Lykke til!

Jeg legger ved noen aktuelle artikler du kan lese.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser