Hopp til hovedinnholdet

Vennen min selvskader, hva kan jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei ung! Er usikker om jeg er på riktig plass for å spørre mitt spørsmål, men prøver like vel. Har en venn som driver med selvskading ( altså kutter seg selv). Vil være en venn som stiller opp for han og hjelper han. Han sier grunnen til at han gjør det er pga at livet er dritt. Altså hvordan skal jeg hjelpe? Hilsen en desperat jente som vil hjelpe en venn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 og takk for at du skriver til oss!
Å hjelpe en venn som har strever kan være vanskelig, for aller helst vil man jo "fikse" det personen strever med. Det er viktig å vite at dette ikke er oppgaven man har som venn. Du skriver at vennen din kutter seg fordi han sier at livet er dritt, dette er noe han bør snakke med en voksen person som han stoler på om. Jeg tenker at det viktigste du kan gjøre som venn er å behandle ham som en helt vanlig venn. Ha fokus på ham som person, og ikke på kuttene. Ikke trekk deg unna selv om du synes dette er vanskelig. Du kan spørre ham om hva han trenger fra deg, og du kan tilby ham å bli med til helsesøster for eksempel.
Jeg legger ved artikler som kan være fine for deg å lese.
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser