Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om smerter og depresjon

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har mye smerter og verking i kroppen som legene ikke har funnet ut av. Har hatt det i over 6 år nå.Jeg har fått noen tabletter som jeg skulle prøve ut (sarotex). Jeg har nå økt til 30mg og er urolig. Disse tablettene et jo egentlig mot depresjon, men skal også hjelpe mot smerter. I løpet av disse 7 ukene jeg har gått på dem, har jeg blitt mer og mer deprimert. Jeg har slitt med mye depresjon før, uten at jeg har gått til voksne for å spør om hjelp. Derfor vet ikke legene at jeg har slitt med det, og kommer heller ikke til å si det. Depresjonen har tatt over livet mitt for tia, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. - [ ] Jeg snakket til faren min og sa at de ikke hjelper og at jeg blir mer deppa. Da svarte han at det er kun dem som sliter med depresjon som det blir forverret med slike tabletter. Foreldrene mine vett ikke heller om det, og er kun kjæresten min som gjør. Har også hatt mange perioder der jeg har hatt lyst å ta livet mitt... Tips til hva jeg kan si til legene?

 

Svar
Hei jente, 
 
det er godt kjent at depresjon og smerter kan henge tett sammen. Dersom man har kroniske smerter man ikke finner ut av kan dette gi depresjon, samtidig som depresjonen da kan forverre smertene. 
 
Jeg vil anbefale deg å oppsøke fastlegen din igjen. Jeg synes du skal ta med foreldrene dine. Du skal få svar på om smertene er godt nok utredet, og om du kan være sikker på at smertene ikke skyldes noe alvorlig. Det er viktig at du kan kjenne deg trygg på dette. Usikkerhet og engstelse forverrer smertene igjen. 
 
Deretter bør dere snakke om din depresjon. Den skal også utredes av fastlegen din, og du skal evnt henvises til Barne-og ungdomspsykiatrisk poliklinikk for utredning og behandling. 
 
Ofte er smerter som man ikke finner en forklaring på forårsaket av flere ting, og det kan være flere ting som opprettholder smertene. Feks kan utfordringer på skole, i familien eller med venner påvirke smertene. Smertene kan igjen også gjøre det vanskelig å fungere på skole og med venner. 
 
Jeg synes derfor at du først skal kontakte fastlegen din, sammen med dine foreldre. Det å være deprimert er veldig vanlig, men du trenger hjelp. 
 
Lykke til! 
Hilsen legen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser