Hopp til hovedinnholdet

Sliter med depressive plager og lurer på hva hun bør gjøre.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke om jeg skal kalle meg selv for deprimert eller ikke! Jeg vil ikke innrømme det. Men jeg føler at jeg snakker for mye, ingen liker meg, jeg kommer aldri til å få en ekte venn jeg kan stole 110% på og at det ikke er vert på å leve lenger. Jeg har mistet all håp. Jeg er lyst til å dø. Samtidig har jeg mest lyst på en pause, helt alene, uten å snakke til noen eller dra noe sted. Kanskje om jeg kunne tatt noen piller så kunne jeg ha havnet i koma og fått den pausen jeg trenger. Jeg trenger mer søvn men enten så gråter jeg eller så tenker jeg på det dritt livet jeg har. Jeg prøver å se penere ut og. Prøver å spise så lite som mulig, eller spy, men ender opp med å spise før mye. Jeg er lei av livet. selv om noen er der den ene dagen, betyr det ikke de er den samme etter. Jeg tror jeg kan stole på den personen men ender opp med å bli knust. Alle følelser blander seg og blir til en bombe i hodet som bare sier "dø" "Du er ikke bra nok" Hva skal jeg gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du skal gjøre er å snakke med noen om det du sliter med av vonde tanker og følelser. At du har negative tanker om deg selv, dårlig matlyst og dårlig søvn og at du har tanker om selvmord kan bety at du sliter med en depresjon. Dersom du er deprimert, og snakker med legen din om det (kanskje viser fastlegen din det du har skrevet her til oss i ung.no), så vil du få hjelp slik at du får det bedre med deg selv. Siden du er under 16 år må du snakke med dine foreldre før du kan få time hos legen din men det håper jeg at du kan gjøre. Dersom du ikke vil snakke med dine foreldre så kan du snakke med andre voksne du stoler på, som f.eks helsesøster på skolen der du går, en tante/onkel eller en lærer på skolen din.

Jeg kan ikke diagnostisere deg her, men jeg kan fortelle deg litt om depresjoner og komme med noen råd til deg. Mitt hovedråd har du allerede fått, og det er å skaffe deg hjelp.  Symptomene på depresjon er ofte ganske lik hos ungdom og voksne.  I all hovedsak dreier det seg om at personen som er deprimert lider av et senket stemningsleie, tapt interesse, gledesløshet og energitap som fører til trettbarhet og redusert aktivitet.  Andre vanlige symptomer er, redusert konsentrasjon og oppmerksomhet, redusert selvfølelse og selvtillit, skyldfølelse og mindreverdighetsfølelse, triste og pessimistiske tanker om fremtiden, søvnforstyrrelser og redusert appetitt.  Folk har forskjellige måter å takle depresjonen sin på.  Isolasjon, krangling, trøstespising, selvskading, rus, utagering eller selvmordstanker er noen de mest vanlige å "håndtere" sin depresjon på, men som regel så gjør denne atferden bare situasjonen verre.

Når man er deprimert kjennetegnes dette bl.a av at det er en konstant dårlig stemning i kroppen hele tiden, dag ut og dag inn, uke etter uke osv.  Når man er fastlåst i en slik stemningstilstand, blir det gjerne slik at den deprimerte ikke klarer å slutte å snakke om og tenke på negative og håpløse ting i tilværelsen, enten det dreier seg om negative opplevelser i eget liv, negative nyheter på TV eller pessimistiske forventninger om fremtiden osv.  Endeløse tankerekker om at " jeg orker ikke å prøve, for alt er egentlig bare håpløst og meningsløst og ødelagt uansett" osv.

Generelt sett gjør depresjon at du ser det meste i et mer negativt lys, blir misfornøyd og tolker det meste mer negativt enn det som det egentlig er grunnlag for å gjøre objektivt sett.  Dette kan bl.a. føre til mange bekymringstanker.  I en slik tilstand er det vanlig at det føles svært vanskelig å kommunisere med andre mennesker og du føler deg fortapt, utenfor, ensom, og forlatt og at ingen bryr seg om deg.  

Når det gjelder hva du selv kan gjøre så skal jeg komme med noen råd til deg.  Jeg anbefaler deg til å lese en selvhjelpsbok om depresjon, "Lykketyvene", som er skrevet av psykologene Torkil Berge og Arne Repål.  Jeg vet at mange som sliter med depresjoner har hatt god hjelpe av denne boken.  Du kan enten kjøpe den i en bokhandel eller låne den på et bibliotek.  Det er helt sikkert at aktivitet virker som medisin mot depresjon.  Aller best er fysisk aktivitet.  Det er ikke nødvendig at den fysiske aktiviteten er intensiv og gir puls og trener muskler.  For at det skal ha positiv virkning på den psykiske helsen er det nok at det skjer regelmessig noen ganger i uken og varer en times tid. IKKE HVER DAG! Det å gå tur i naturen er veldig bra for å oppnå dette, men også annen fysisk aktivitet har positiv virkning. Selv om du er sliten og ikke har energi så er slik aktivitet bra for deg, og jeg håper at du kan "tvinge" deg til å ha dette som en oppgave for deg selv! 

De fleste problemer og bekymringer blir større og verre jo mer du holder dem for deg selv og grubler alene. Jeg anbefaler deg derfor til å skaffe deg hjelp! Det er veldig bra at du skriver inn hit. Dette er første skritt på veien til å skaffe deg hjelp sånn at du kan få det bedre. Snakk med  dine foreldre slik at du kan få time hos fastlegen din eller snakke med noen av de andre jeg har anbefalt deg her.

Jeg legger ved noen artikler om depresjon som jeg tror du kan ha nytte av å kikke litt på.

Lykke til!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser