Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler med deprimert og har vært borte fra skolen på grunn av det. Moren min tror ikke på psykiske sykdommer og jeg tør ikke snakke med helsesøster/lærer. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Da jeg gikk i 10.klasse, så var jeg garantert deprimert. Etter hvert som tiden gikk, og sommerferien startet, så glapp den litt. Så startet jeg på videregående (august 2016) og hadde en relativ fin start. Fikk gode venner, og hadde det bra sosialt. Så fikk jeg hjernerystelse. Jeg falt på skolen, og etter det så var jeg veldig mye vekk (i jule-tider) og syntes det var veldig leit. Alt det sosiale jeg hadde bygd opp føler jeg ble brutt ned - og har to venner på videregående nå. Forrige uke så var jeg syk - men ble bra etter et par dager. Idag skulker jeg skolen, fordi jeg are orker ikke og motivasjonen er så langt nede. Da jeg fikk hjernerystelse så følte jeg at alt bygde seg opp igjen og jeg tror jeg er deprimert igjen. Jeg vil ikke gjøre noe som helst - alt er et slit. Jeg aner ikke hva som feiler moren min, men hun 'tror ikke på' psykiske sykdommer, og mener det bare kommer av latskap så kan ikke prate med henne om det. Tør heller ikke å prate med helsesøster/lærer Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Og takk for at du skriver inn til Ung.no. Du føler deg nå deprimert og har ingen motivasjon til skolen. 

Det er godt å høre at det startet bra på videregående skole. Det sier meg at det kan snu igjen og at du kan få lyst til dra på skolen igjen. Du har fått deg venner og har vært sosial. Nå føler du at du ikke har så mange venner igjen. Dette er noe som kan endre seg. Hvis du har hatt en del fravær er det lettere at en mister en del av de en før var sammen med. Det er derfor viktig at du tvinger deg til å gå på skolen selv om du ikke har motivasjon og lyst til å gjøre det. 

Slik jeg forstår det opplever du at din mor ikke forstår deg. Når man er nedfor og lei seg er det viktig at noen forstår og lytter til hvordan man har det. Det er vondt å bli avvist på hvordan man har det fra sine nærmeste. Kanskje din mor ikke skjønner at du sliter så mye som du gjør? 

Du skriver at du ikke tør prate med helsesøster. Helsesøster er vant til å snakke med ungdom om det de sliter med. Jeg vil anbefale deg å ikke sitte med dette alene. Ting vokser deg gjerne større når en holder det for seg selv, og man føler seg gjerne mer alene om det en sliter med. 

Du kan få hjelp hvis du er depreimet eller nedenfor. Mitt beste råd til deg er at du snakker med helsesøster eller din fastlege slik at du kan få hjelp med det du sliter med.

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med helsesøster kan du ringe Røde kors hjelpetelefon på 800 33 321

Det er åpent hver mandag til fredag kl 14.00 – 20.00. Der finnes det noen du kan prate med som er vant til å snakke om alt og du er anonym når du ringer. 

Jeg ønsker deg lykke til og håper at du ber om hjelp slik at du får det bedre.

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser