Hopp til hovedinnholdet

jente 15: tenker på innleggelse men tør ikke si det

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg har Angst og går til psykolog. Jeg har hvert til psykolog før, men så har jeg følt at det ikke har funket mere og sagt at "alt er bra" selvom alt egt er dritt. Og nå kjenner jeg at det holder på å skje igjen! Jeg føler at det ikke funker mere, at jeg må ha noe som funker fortere hvis ikke kommer selvmordstankene til å ta overhånd og jeg kommer til å ta selvmord. Alt jeg vil er bare å bli lagt inn på psykisk, sånn at jeg har folk rund meg hele tiden. Ja, jeg er redd for at jeg kommer til å ta selvmord, og innerst inne vil jeg jo leve. Jeg tørr ikke å si dette(at jeg vil på psykisk) til mamma, selvom jeg og mamma har det beste forholdet, fordi jeg er redd for hvordan hun skal reagere. Jeg tørr heller ikke å si det til psykologen min fordi jeg er redd for at jeg bare er dum. Jeg har snakket med mamma om at jeg føler at selvomords tankene begynner å bli litt mye. Skal jeg si det til psykologen min, eller? Jente,15år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss. Og takk for et åpent og fint spørsmål. Det er tydelig at du har mange tanker og følelser som er vonde for deg. Du høres ut til å ha klart å åpne deg litt for moren din og psykologen, men så sitter du fremdeles med ting du er usikker på å dele. 

Først og fremst vil jeg si at det er flott at det virker som du reflekterer og tenker over ting selv. Du har det ikke lett nå, og er redd for at vanskene begynner å bygge seg opp slik at selvmordstankene tar over. Når du har det slik tenker jeg at du sikkert må være redd. Men så er du samtidig også bekymret for å ta opp spørsmålet om innleggelse med noen. Du er ikke alene om å være usikker på å snakke om noe sånt. Det er helt normalt å være usikker på å si de innerste tankene til noen. Men jeg får inntrykk av at du vurderer det likevel, og det er modig og voksent av deg.

Jeg syns du skal si det til psykologen din at du egentlig har det veldig vondt og at du ønsker innleggelse. Det er viktig for psykologen din å vite at du tenker på det. Det er først når du legger alle kortene på bordet at du kan få den hjelpen som du trenger.

Det er ikke sikkert at du kommer til å bli innlagt selv om du sier du vil det, men det er et viktig tema som dere må snakke om og vurdere sammen. Noen ganger er innleggelse helt klart det rette, og andre ganger klarer man å finne gode løsninger hjemme.  For eksempel at man trapper opp på omsorgen og hjelpen slik at man føler seg trygg og ivaretatt der man er. Hva som blir rett akkurat for deg og din familie, er noe dere kan finne ut sammen. Du kan diskutere det med psykologen, og ikke vær redd for å fortelle om dine behov.

Du skriver at du har en mamma som du har et godt forhold til. Det er godt å høre. Jeg skjønner at det må være et stort steg å si til henne at du tenker på innleggelse. Men moren din virker jo å vite mye allerede, og hun setter helt sikkert pris på det hvis du bestemmer deg for å si det. Det å få lov til å passe på datteren sin når hun trenger det er noe nesten alle mødre vil.

Hvis det ikke er så lett å finne ordene kan du jo vise frem det du har skrevet til oss. Det kan du også gjøre neste time hos psykologen. I det du skriver kommer det godt frem hvilke reaksjoner som du er redd for å få. Da kan den som leser det være ekstra nøye med å ta deg på alvor. 

Jeg får inntrykk av at du virkelig ønsker hjelp. Det er ting i livet ditt som du setter pris på, tross alle de tunge følelsene. Hold på den motivasjonen du har til å få det bedre, det vil gi deg et godt utgangspunkt når du tar i mot hjelp videre. 

Jeg håper dette vil gjøre det litt enklere for deg å si i fra om at du tenker på innleggelse. Det kan bli et viktig samtaleemne med psykologen din, og kanskje også moren din. La dem slippe til slik at du ikke må bære på dette helt alene. Du fortjener støtte og hjelp nå!

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser