Hopp til hovedinnholdet

blandet utviklingsforstyrresle, hva betyr det?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nettopp fått en diagnose fra min psykolog. Den heter Blandet utviklingsforstyrrelse i spesifikke ferdigheter. Hva slags diagnose er det? Psykologen min har fortalt det, men jeg var i en helt annen verden så jeg fikk ikke med meg stort. Det eneste jeg fikk med meg var at det er nesten det samme som Asperger, men ikke helt det samme. Kan du forklare min diagnose på en enklere måte enn det psykologer gjør? Gjør denne diagnosen det vanskeligere for meg på skolen? Jeg vet den gjør det. men hvorfor? Er dette en diagnose som alle får hvis de går til en psykolog? Jeg føler meg bare enda dummere etter jeg fikk denne diagnosen og føler meg ikke like verdt som "alle andre". Jeg synes denne diagnosen er en selvtillits- knekk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt og deler dine opplevelser om hvordan det er å få en diagnose. Du er ikke alene om å føle at det er forvirrende eller tungt å få en diagnose. Det er helt normalt å være usikker på hva det betyr, og det kan gjøre at man tenker om seg selv på en ny måte. For noen kan det gi mening å få en diagnose, slik at de forstår hvorfor ting har vært vanskelig i livet. For andre kan en diagnose kjennes mer ut som en "knekk", slik som du beskriver. Det er leit å høre hvordan du opplever dette.

Jeg er sikker på at psykologen ønsker å hjelpe deg. Når man setter en diagnose er det jo fordi man ønsker at den skal føre til at man får tilpasning og hjelp som man har bruk for. Den diagnosen som du har kan gjøre at du har rett på oppfølging på en spesiell måte, og dette kan du spørre psykologen din om.

Det er ikke uvanlig for en psykolog å forklare en diagnose flere ganger. Du har reagert helt normalt ved at det er mange ting som du ikke fikk helt med deg første gangen du hørte om det. Du trenger ikke å føle deg dum eller flau, det er bare bra å spørre om å få en ny forklaring helt til du føler du skjønner det. 

Diagnosen du viser til heter F.83 Blandet utviklingsforstyrrelse i spesifikke ferdigheter.  Det betyr helt enkelt at du har en blanding av ulike vansker som må bli sett samlet. Vanskene skaper problemer i hverdagslivet, og kanskje særlig med skole. Det som er vanlig, er at man da sliter språklig, med læring av nye ting og med motorikk eller koordinasjon. Den diagnosen du har fått sier bare at vanskene på de ulike områdene er omtrent like jevne, slik at det ikke en en ting som er mye verre en det andre. Det er noen som har diagnosen som sliter med det sosiale, men du har rett i at det ikke er det samme som Asperger, der man har litt andre type vansker. 
 
De som får den diagnosen som du har, kan være veldig forskjellige fra hverandre. Husk at en diagnose er ikke noe mer enn et forsøk på å forklare noen vansker som flere folk kan oppleve å ha. Du som person er noe helt unikt, ingen er akkurat sånn som deg, og du er akkurat den samme som du alltid har vært. En diagnose sier ingenting om en person sin verdi, og du er verdifull som deg selv uansett. Det at du kanskje har behov for noe ekstra oppfølging har ikke noe å si for hvor viktig du er i deg selv. Ikke la diagnosen få deg til å tro noe annet. 
 
På grunn av at det er store variasjoner på hvordan vanskene er for hver person med blandet utviklingsforstyrrelse, syns jeg du skal snakke en gang til med psykologen din om forklaringen. Spør hva det kan ha å si akkurat for deg, og be gjerne om eksempler på hverdagssituasjoner som gjør at du kan kjenne deg igjen.
 
Vis gjerne frem det du har skrevet til oss til psykologen din, så kan dere snakke sammen videre. 
 
Jeg håper at dette kunne være litt til hjelp for deg, og så håper jeg at du får mer svar hos psykologen som har satt diagnosen. 
 
Lykke til, og ta godt vare på deg selv.
 
Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser