Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hva den psykiske lidelsen "Borderline" går ut på.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva den psykiske lidelsen "Borderline" går ut på. Jeg har søkt litt på nettet, men har vanskeligheter med å forstå det som har stått. Hilsen nysgjerrig jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei nysgjerrig jente.

 Så fint at du spør oss her på ung.no. Det står en del om borderline på nett, men jeg er enig med deg – det er ikke alltid like enkelt å forstå. Jeg skal se om jeg kan hjelpe deg.

Bordeline er en personlighetsforstyrrelse fra det amerikanske diagnosesystemet som heter DSM-IV. I Norge bruker vi et annet diagnosesystem som heter ICD-10 og der heter diagnosen Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

 Denne lidelsen beskrives som en forstyrrelse av personlighetsfungering med eksempelvis tydelig variasjoner i humøret, dvs. der en selv og andre i flere situasjoner opplever uvanlig og høy grad av ustabilitet i humøret. Et generelt kjennetegn kan være å ha et intenst og sterkt vekslende følelsesliv med mye overdrevent sinne. Andre kjennetegn kan være å gå inn i ustabile forhold, ha en tendens til å tenke sort/hvitt, være veldig usikker på seg selv, drive med selvskading og/eller true med å skade seg eller ta sitt eget liv i situasjoner som er følelsesmessig presset.

Det finnes to typer av denne tilstanden: impulsiv type og borderline type. Kort beskrevet så er den impulsive typen karakterisert som personlighetstypen med plutselige utbrudd av sinne, der vedkommende handler impulsivt og uoverlagt. Mens borderlinetypen har en tydelig manglende identitetsfølelse, som fører til manglende psykisk stabilitet og ustabile relasjoner til andre, der vedkommende ofte kjenner på angst og usikkerhet som fører til eksempel selvskading og/eller selvmordsforsøk.

Vi vet lite om hvorfor noen utvikler emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelser, men vi kjenner til at det er mange av dem som fyller kriterier for en slik diagnose som har opplevd traumatiske hendelser i barne- eller ungdomstiden.

 Dette var kun en kort og oppsummerende forklaring på hva Borderline er, slik du spurte om. Dersom du ønsker mer informasjon om personlighetsforstyrrelser, så finnes det en fin oppsummerende tekst her: www.psykologforeningen.no/publikum/velkommen-til-psykologhjelp/hva-er-personlighetsforstyrrelser

 

Håper dette er til hjelp for deg.

 

Hilsen psykolog.

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser