Hopp til hovedinnholdet

Etter jeg begynte på videregående har jeg blitt veldig usikker på meg selv, og jeg kjenner meg på en måte ikke igjen i ting.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg føler ikke jeg kjenner megselv. Etter jeg begynte på videregående har jeg blitt veldig usikker på meg selv, og jeg kjenner meg på en måte ikke igjen i ting. Dette fører til at jeg har vanskelig for å finne min plass i klassen, i vennegjenger, og finne meg nye venner. Derfor er jeg mye alene, finner ikke på så mye ogsånt. Og det plager meg, for det er ikke slik jeg ønsker å ha det. Jeg aner ikke hvordan jeg skal komme meg ut av dette, og på en måte få det fint og begynne å leve igjen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for spørsmålet ditt.
Over gangen til videregående kan være en utfordring. Du kommer over i et nytt miljø, det stilles andre krav og forventninger til dine prestasjoner. Dette er en periode i livet hvor du selv også forandrer deg på ulike måter. Mange stiller strenge og urimelig krav til seg selv og egne prestasjoner, sliter med selvtilit og selvfølelse, og opplever at det kan være vanskelig å "finne sin plass" både på skolen og blant venner.

Det jeg vil råde deg er at du snakker med en voksen du har tillit til om dette. Når du over tid ha gått deg fast i negative tanker og følelser, vil det være til stor nytte å snakke om dette med en som kan gi deg råd og støtte.
Helsesøster på skolen din er en du kan snakke med, som har taushetsplikt og er vant til å snakke med ungdommer.
Der får du muligheten til å åpne deg og sette ord på frustrasjoner, og hjelp til å gjøre endringer som kan gjøre hverdagen lettere.

Jeg vil tipse deg om en liten bok som heter "Selvfølelse nå" av Mia Törnblom. Dette er en selvhjelpsbok du kan god nytte av. Den er liten og lettlest.

Det første du nå må gjøre er å bestemme deg for å ikke være alene om dette lengre, men få hjelp til å ta tak i det og få en bedre hverdag.

Håper dette kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser