Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst og søvnproblemer pga. angsten.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 20 år. Jeg har slitt en stund med angst og depresjon. Jeg sliter med å jobbe og gå skole, og egentlig alt Med hverdagen. I det siste så sover jeg utrolig dårlig. Jeg har prøvd å sove med TV/musikk og lys, sove med noen, sove alene osv. Men jeg sover så utrolig dårlig, og jeg er helt utslitt. Jeg er livredd for å sove på natta når de andre i huset også sover. Jeg tør bare ikke. Jeg får ikke sove før langt ut på natta når jeg vet at det ikke er så lenge til noen andre våkner og kan sjekke så alt er bra. Jeg forstår ikke det her. Jeg må sove på dagen for å komme meg gjennom dager. Gått til psykolog en stund, men er en pause nå siden jeg venter på å få en ny. Hva er dette? Dødsangst? Har dere noen tips? Jeg trenger sårt hjelp.. jeg takler ikke det her lenger. Batteriet mitt er tomt, kommer meg så vidt gjennom dagene. Hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan ikke diagnostisere dine angstplager, og derfor ikke gi deg et entydig svar på om det er dødsangst du sliter med eller om det er en annen angstlidelse som gjør det slik at det er vanskelig for deg å sove. Det jeg imidlertid leser her er at du sliter med en angst og at denne angsten gjør det slik at du har vansker med å få sove. Det er derfor svært viktig at du får hjelp til å få mindre angst og igjen klare å sove bedre.

Siden du skriver her at du er våken til andre i huset står opp slik at du har noen som kan sjekke at alt er ok med deg så kan det tyde på at det kan være en form for dødsangst du sliter med. Kanskje det er slik at du er redd for at du skal bli syk og dø ila natten (mens de andre sover) og dermed at ingen kan hjelpe/redde deg. Jeg skal derfor fortelle deg litt om dødsangst og komme med noen råd til deg. Mitt første råd til deg er at du sørger for at den nye psykologen du skal gå til får vite om det du sliter med slik at du kan få hjelp og få mindre angst og bedre søvn.

Det jeg kan si deg er at dødsangst er en reell følelse. Alle mennesker skal dø, og dette er noe alle er klar over. Dødsangst kan også oppstå i andre sammenhenger (men er mest hyppig tidlig i  livet, i barne/ungdomsårene), men dette avtar stort sett med årene. Det handler for de fleste om å kunne på en eller annen måte lære seg å forsone seg med tanken på at vi alle en eller annen gang skal dø, slik at denne tanken ikke skaper så mye angst for en. Dette høres det ut som du har behov for å få hjelp til.

Det å få snakket om dette problemet med en profesjonell terapeut, få snakket om de tankene som utløser dødsangsten, er noe som hjelper de aller fleste. Angsten blir ofte sterkere av at personen holder dette for seg selv. Den øker liksom i omfang på denne måten. Det å få satt ord på dette til en person som ikke blir like engstelig selv, er derfor med på å hjelpe personen til å få noe mer distanse til problemet. Dette er jeg sikker på at psykologen din kan hjelpe deg med!

Jeg har lyst å referere en psykiater fra Bergen, Ingvard Wilhelmsen. Han har skrevet en bok om kognitiv terapi som heter "Sjef i eget liv". Denne boka er nok ganske tunglest (mye fagspråk), men i denne boka tar han for seg hva bekymringer gjør med mennesker. Han sier blant annet at det ikke er noen vits i å bekymre seg for ting som en ikke kan gjøre noe med. Slike bekymringer fører til angst og problemer. Dette har han nok også rett i. Han sier videre at det er et VALG å velge å bekymre seg.

Døden er noe alle kommer til å oppleve. Døden kan ikke forhindres. Wilhelmsen mener følgelig at det er bortkastet energi å være bekymret for døden. Den kommer en gang uansett. Han mener at det er viktig å velge å ikke bekymre seg over forhold som en ikke kan gjøre noe med. Å velge seg vekk fra angst kan høres svært forenklet ut, men Wilhelmsen mener likevel at dette handler om et valg. Han mener ikke at det er enkelt å komme ut av slike vanskelige angstproblemer, men han mener at personen må innse at det handler om valg. Når en først har valgt å ikke overfokusere på dødsangst, så trenger en å "øve seg" til å avlære seg en angst som i hans øyne er bortkastet energi. I ditt tilfelle så tenker jeg det vil være viktig å ta et VALG om å ikke fokusere på døden, da dette ikke er noe du får gjort noe med!

Mens du venter på time hos den nye psykologen anbefaler jeg deg å snakke med fastlegen din om dine søvnvansker. Legen din kan f.eks. hjelpe deg med medisiner for søvn slik at du i hvertfall kan sove noe bedre enn det du gjør i dag.

Håper at mine tanker og råd er til hjelp for deg!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser