Hopp til hovedinnholdet

Kjæreste som sliter med depresjon.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, kjæresten min sliter med depresjon. Vi har vært sammen i snart et halvt år og utenom depresjonen hennes så er ting veldig bra. Vi har ikke hatt noen skikkelige krangler og vi har det bra. Men hun har det veldig vanskelig noen perioder og hun har hatt de enda værre før jeg kom der hun har drevet med selvskading og selvmordstanker. Ho har gjort selvskading mens vi har vært sammen også og jeg vet ikke hva jeg kan gjøre. Ting har gått bedre nå i det siste, men det er fordi vi har vært ilag nesten hver dag. Når vi ikke er ilag blir ting fort dårlig for henne og da blir jeg redd for at hun skal begynne på igjen. Hun nekter å få proffesjonell hjelp og hun har ingen andre en meg hun kan snakke med om disse tingene. Jeg skal snart reise vekk i en stund og vet virkelig ikke hva jeg kan gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg vil starte med å si at du ikke gjør noe feil! Du forsøker å hjelpe og støtte kjæresten din så best du kan. Fortsett med dette! Du spør her hva du skal gjøre. Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar på spørsmålet ditt. Men det er noen generelle råd du kan få som du kan tenke på. Du kan snakke med kjæresten din om din bekymring for henne. Du kan fortelle henne at du setter pris på henne, at du bryr deg om henne, og derfor ønsker du å fortelle henne om dine tanker. Du kan være åpen om at du er redd for at hun sliter psykisk og skader seg (men vær varsom med hvordan du sier det, ikke få det til å høres ut som en beskyldning, men mer som et spørsmål).

Jeg tenker at det viktigste du kan gjøre for kjæresten din er å være der som en støtte, som en kjæreste. En hun kan snakke med og som lytter til henne dersom hun vil det. Du kan ikke ta bort hennes vonde tanker eller følelser. Du kan heller ikke tvinge henne til å slutte å skade seg, men du kan signalisere til henne at du er der for henne dersom hun ønsker det. Det er hennes ansvar å ta i mot dette tilbudet, og det er hennes ansvar å ikke skade seg selv.

Når vi mennesker er deprimerte kan ofte den logiske tankegangen vår være preget av en ond sirkel av negative automatiske tanker som det kan være vanskelig for oss å bryte ut av. Symptomene på depresjon er ofte ganske lik hos ungdom og voksne. I all hovedsak dreier det seg om at personen som er deprimert lider av et senket stemningsleie, tapt interesse, økt isolasjon, gledesløshet og energitap som fører til trettbarhet og redusert aktivitet. Andre vanlig symptomer er, redusert konsentrasjon og oppmerksomhet, redusert selvfølelse og selvtillit, tomhetsfølelse, selvmedlidenhet, mindreverdighetsfølelse, triste og pessimistiske tanker om fremtiden og søvnforstyrrelse. Folk har forskjellige måter å takle depresjonen sin på. Det er vanlig at flere mennesker takler det på måter som er lite gunstige for en selv, som for eksempel utagerende festing, krangling, isolasjon eller rusmisbruk.

Hvordan hun kan komme til å reagere på din åpenhet er selvsagt vanskelig å si noe om. Her tenker jeg at hun trenger å få vite at noen ser det som skjer, hun trenger å høre at noen bryr seg om henne. Likevel kan hun jo le det hele bort, eller blir avvisende eller sint (dvs ikke ta bekymringen din på alvor). Men da har du ihvertfall fått vist at du ønsker være en god venn og kjæreste for henne, som hun kan snakke med, og det kan hende at hun vil kunne klare snakke om det på et senere tidspunkt.

Forøvrig er det viktig å være som før, at du er den samme som før! Du kan ikke ta ansvar for å få henne frisk. Det nytter heller ikke overtale den som har psykiske lidelser til å se annerledes på seg selv eller problemet. Det er andre profesjonelle rundt må ta ansvar for. Din oppgave vil være å gi støtte, vise at du er bekymret og at du kan være en hun kan snakke med når hun føler behov for dette.

Det blir også viktig å få hjulpet henne med å få info om hvordan man skal få videre hjelp og eventuelt få henne til å oppsøke behandling. Ikke tenk komplisert, men tenk på hva som er naturlig for deg ut fra hvordan du kjenner denne personen. Det er bra å bry seg, og det skal man jo, men hvis du blir betrodd alvorlige problemer er det viktig at du snakker med en annen voksen du har tillit til om dette. Du kan eventuelt snakke med hennes foreldre om hva hun sliter med og hva du er bekymret for. Jeg tenker ikke at dette er å sladre, men det er noe du gjør for å vise kjæresten din omsorg i en vanskelig situasjon. Selv om hun ikke ønsker at du skal snakke med henne foreldre så vil kanskje dette være et fornuftig alternativ uansett. Det viktigste er hennes helse og at du ikke du går alene med alt ansvaret. Dette er et ansvar som du ikke skal ha.

En annen mulighet er at du anbefaler henne og støtter henne på å oppsøke hjelp. Fastlegen hennes er da et godt utgangspunkt. Kanskje du kan bli med henne dit og at dette kan være noe som gjør at hun vil oppsøke hjelp. Men husk at det må foregå i hennes tempo og at dersom man presser så kan man risikere at man oppnår det motsatte. Hvem som er fastlegen får hun vite på telefonnr. 81059500 eller på denne linken www.helfo.no. Legen hjelper henne å finne ut hvem som kan hjelpe videre.

Jeg kan se at du har lyst til å hjelpe kjæresten din men at du føler deg maktesløs. Det eneste jeg kan si deg er at du ikke må bli gående med alt dette alene og føle at du har ansvaret for din kjærestes helse. Dersom du er svært redd for henne, noe det høres ut som, så håper jeg derfor at du snakker med noen voksne om hva kjæresten din opplever.

Jeg håper at mine råd er til hjelp for deg i en vanskelig situasjon, og ønsker dere begge to lykke til videre!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser