Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å legge meg selv inn på psykiatrisk avdeling. Men hvordan gjør man det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er veldig deprimert. Jeg skader meg selv, og jeg er på nippet til å slippe alt og bare ta mitt eget liv. Jeg ønsker å legge meg selv inn på psykiatrisk avdeling. Men hvordan gjør man det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16

Takk for at du skriver til oss på ung.no.

Det høres ut som om du har det veldig vanskelig nå med selvskading og selvmordstanker. Det er ikke godt å ha det sånn du har det, men jeg vil at du skal vite at det finnes god hjelp å få for depresjon og selvmordstanker. Du skriver at du har et ønske om å legges inn på psykiatrisk avdeling og slik jeg forstår det så er dette en del av deg som ønsker å få det bedre. Spill på lag med denne siden av deg, ikke gi opp selv om livet er utfordrende for deg nå.

For å kunne legges inn på psykiatrisk avdeling for ungdom så må du ta kontakt med fastlegen din. Fortell fastlegen din hvordan du har det, og så kan dere snakke om veien videre sammen. Det er fastlegen som vurderer hvorvidt han/henne vil legge deg inn. Det kan også være at dere finner ut at en henvisning til psykolog på BUP kan være aktuelt for å følge deg opp. Dette vil fastlegen din ha en åpen dialog med deg om.

Du skriver ikke noe om hvorvidt foreldrene dine vet hvordan du har det, men kanskje du kan snakke med dem i forkant? Det kan være godt å ha noen som vet hva som rører seg i deg, og som kan være der for deg når du har det tungt. Mamma eller pappa kan kanskje også være med deg inn til legen og støtte og bistå deg under samtalen? Noen synes det kan være godt å ha med seg foreldrene sine, da de kan komme med gode innspill til hvordan de opplever at du har det, og de kan være med på å huske hva som ble sagt i etterkant av samtalen dersom du lurer på noe.

Dersom du blir redd for å handle på selvmordstankene dine på ettermiddagen eller kvelden/natten, og opplever at det å ta livet ditt blir din eneste løsning, så ring 113 eller få hjelp av foreldrene dine til å kjøre deg til legevakten. Det er legevakten som vurderer innleggelse når fastlegekontoret er stengt. 

Jeg håper at dette ga svar på spørsmålet ditt. Jeg legger ved noen artikler som omhandler selvmordstanker og selvskading som du kan lese.

Jeg ønsker deg lykke til i livet og med framtiden din.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser