Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst, bla. emetofobi, og lurer på hvordan behandlingen av denne typen angst foregår.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg hadde satt stor pris på svar så fort så mulig. Jeg lider av OCD og angst og også emetofobi (frykt for å kaste opp). Jeg skal gjennomgå behandling og en del av denne behandlingen innebærer å kaste opp. Men hvordan skal jeg liksom få det til? Psykologen min sier at vi kan bruke brekkmiddel men jeg leste på nettet at det kan være farlig og skal kun brukes ved forgiftning og lignende situasjoner? Kaster du opp en gang av brekkmiddel eller flere? Hva syntes du jeg skal gjøre? Og bør jeg "framkalle" spy eller bare vente til en gang jeg blir syk selv? Vet du også om andre måter å behandle frykt for oppkast på? Jeg er desperat for å bli kvitt dette.. Tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg vet at en måte å behandler emetofobi på er å framkalle oppkast, enten naturlig ved å stikke fingeren i halsen eller ved hjelp av brekkmidler. Denne typen terapi kalles angsteksponering, og det er tenkt at du ved å få erfaring på at oppkast ikke er så farlig som du tror vil avlære den angsten du har.

Jeg skal fortelle deg litt om emetofobi og behandling av angst, men mitt hovedråd til deg er at du snakker med psykologen din om det du lurer på ift. den behandlingen dere har planlagt.

Emetofobi innebærer frykten for at du eller andre i nærheten av deg skal kaste opp. Denne frykten kan medføre store funksjonsinnskrenkninger i hverdagen: noen må tenke nøye gjennom hva de spiser, de kan ikke kjøre lange bilturer, være på sjøen, bli gravid o.l., siden de har bestemt seg for aldri å bli kvalm.

Om du oppfyller kriteriene for emotofobi er umulig for meg å ha noen formening om uten å ha hatt deg til samtaler og utredning. Hvor lenge plagene har pågått, hvor intense de er, hva som har skjedd i forkant og hvor funksjonshemmede symptomene er i hverdagen er alle viktige faktorer når man skal avgjøre om noen oppfyller kriteriene for fobi.

Å kaste opp når man blir kvalm eller syk er ikke farlig. Tvert i mot er det en måte vi kan kvitte oss med ting som ikke er bra for vår helse og kroppen vår er bygget for å tåle at vi kaster opp. Et viktig spørsmål å tenke gjennom er hvorfor du ser på oppkast som så utrolig negativt. Å kunne bli kvalm og kaste opp hører til livets trivialiteter, noe som kan skje med alle. Ingen liker å kast opp (tror jeg). Det er ubehagelig, ekkelt osv. Men hvorfor har du utnevnt akkurat dette til noe som ikke må skje? Kanskje har du hatt en utrolig skremmende opplevelse nettopp knyttet til kvalme og oppkast? Noen jeg har snakket med tenker at akkurat de ikke egner seg til å kaste opp. Noen tenker at dersom de først begynner vil det aldri ta slutt, de vil bli kvalt og dø, eller de har andre mer eller mindre skremmende katastrofetanker om hva som i verste fall kan skje. Du kan selv tenke gjennom hva som ville være det verste for deg dersom du faktisk kaster opp?

Når du har funnet ut hva som er det verste for deg (det du for enhver pris ønsker å unngå) kan du vurdere om dette er så ille at du er villig til ofre så mye tid og energi på det. Av og til vil det vi holder på med i livet, som gjøres i god mening og med det formål at vi skal få et bedre liv, virke mot sin hensikt. Slik kan det bli for deg med din holdning til kvalme og oppkast. Kvalme er et av de vanligste symptomene på angst. Ved angst settes kroppen i alarmberedskap, og da nedprioriteres fordøyelsen, ofte med kvalme som resultat. Din frykt for å ikke kaste opp kan faktisk være kvalmefremkallende; da er du inne i en ond sirkel.

Det finnes en rekke gode selvhjelpsbøker om angst. Du kan lese en bok som heter "Trange rom og åpne plasser", skrevet av Torkil Berge og Arne Repål. Den gir en god og lettlest beskrivelse av de mest vanlige typene angst og hvordan man selv kan jobbe med å redusere angst og fobi. Husk at det ikke finnes farlig å være redd og føle angst. Det er fryktelig ubehagelig og slitsomt å ha det slik, men det er ikke farlig. Og heldigvis finnes det flere ting som hjelper mot angst slik at plagene blir mindre. Du kan få mye informasjon ved å kontakte Angstringen Norge, tlfnr. 22223530, et nettverk av selvhjelpsgrupper for mennesker med angstproblemer.

Snakk med psykologen din om det du lurer på ift. oppkast, brekkmiddel og behandling av angst/emetofobi. Håper at mine tanker og råd er til hjelp for deg!

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser