Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at broren min blir prioritert av mine foreldre fordi han er deprimert. Jeg blir sint på han for dette. Hvordan kan jeg komme videre uten å være sint, men å kunne hjelpe han.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg fikk vite for et par måneder siden at broren min er deprimert og sliter mye med skole (vi bor i forskjellige land). Etter dette har jeg vært sint på han og skuffet over foreldrene mine siden de duller med han og legger alt til rette for han. Han jobber ikke og har brukt opp stipendet sitt, så foreldrene våres bruker masse penger på å betale leia hans og gir han ukepenger til mat og transport. Jeg synes det er veldig urettferdig og dårlig gjort at de nok en gang prioriterer han (jeg lever på 6k i måneden, men tør ikke spørre siden de allerede gir så mye til han). Han fikk feks. bil til 18års dagen sin, mens jeg måtte kjøpe min egen. Jeg vet at det er helt irrasjonelt av meg, men jeg er sint på han for han fordi han nok en gang for all oppmerksomhet, og jeg er sint på foreldrene mine for at han blir prioritert. Jeg begynner å gråte bare av å tenke på det. Jeg lurer egentlig bare på hvordan jeg kan komme over dette og heller hjelpe han enn å være sint på han.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.
Takk for at du skriver til oss!
Forstår at det er vondt for deg når du føler deg urettferdig behandlet av dine foreldre. Det kommer ikke fram i ditt spørsmålet om din bror er yngre eller eldre en deg, men jeg forstår at dere begge er over myndighetsalder.
Forsørgelsesplikten som dine foreldre har i forhold til deg og din bror opphører normalt når barnet fyller 18 år. Hvor mye foreldre hjelper sine barn etter fylte 18 år er ulikt i forhold til hvilke muligheter de har økonomisk.
Du sier at foreldrene dine har hjulpet din bror mye økonomisk også i forkant av hans depresjon. Dette er kanskje en grunn til at du føler mye sinne og ikke klarer å hjelpe han slik du skulle ønske.
Er dette noe du kan snakke med dine foreldre om? Kan du fortelle dem at du føler det blir gjort en forskjellsbehandlingen når det gjelder det økonomiske bidraget?  Det er veldig viktig at dine foreldre får muligheten til å høre hvordan du har det. Det er gjennom å høre hvordan du har det de får en mulighet til å kunne rette på denne skjevheten.
Dersom det er vanskelig for deg å snakke med dine foreldre kan det være lurt å skrive et brev til dem. Det kan være lettere for deg å fortelle det på den måten. Du kan for eksempel  invitere dem til et møte i etterkant.
Dersom noe av det jeg har foreslått ikke fungerer, anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor. De har mye erfaring og er vant til å snakke med familier som har problemer. De er flinke til å veilede foreldre og kan gi gode råd og tips om hvordan man kan endre ting i familien- hvis noe ikke er bra!
Ønsker deg Lykke til!
Hilsen familieterapeuten.
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser