Hopp til hovedinnholdet

Sliter med nedstemthet i perioder, og lurer på hva hun bør gjøre.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Har de siste månedene slitt med dårlige perioder.. Hele januar og febrar var helt forferdelig, jeg var svært langt nede, hadde konstant en klump i magen og halsen, gråt flere ganger om dagen, uten å helt vite hva som var galt. Jeg kunne gå rundt offentlig steder, og såvidt klare å holde igjen gråten. I slutten av februar og begynnelsen av mars hadde jeg igjen en god periode hvor jeg glemte av de dårlige tingene. Nå har jeg en dårlig periode igen, hvor alt føles svart og mørkt. Jeg føler ikke jeg klarer å prestere på skolen, klarer ikke å stå opp om morgenen, klarer ikke noe av det jeg bestemmer meg for. Når jeg sitter på skolen å prøver å jobbe, tenker jeg på alt annet, og blir ukonsentrert og i dårlig humør. Når jeg tenker på fremtiden får jeg panikk og blir stresset, jeg føler ikke jeg har motivasjon til å prestere videre i livet. Har foreldre som har skilt seg og et par andre ting som jeg aldri tok tid til å sørge over. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan ikke diagnostisere dine plager her over nettet, men jeg leser at du sliter med nedstemthet/depressive symptomer i perioder. Dette kan være tegn på at du sliter med en depresjon. Det jeg derfor råder deg til å gjøre er å snakke med noen om det du sliter med av depressive plager. Snakk med fastlegen din og vis gjerne legen din det du har skrevet her til oss i ung.no. Legen din vil ta deg på alvor og sammen vil dere finne ut av en løsningen som gjør at du får det bedre med deg selv. Legen kan f.eks. foreskrive medisiner til deg og kan henvise deg videre til utredning og behandling hos psykolog på DPS.

Det jeg kan gjøre for deg her er å fortelle deg litt om depresjon, og komme med noen råd til deg. Symptomene på depresjon er ofte ganske lik hos ungdom og voksne. I all hovedsak dreier det seg om at personen som er deprimert lider av et senket stemningsleie, tapt interesse, gledesløshet og energitap som fører til trettbarhet og redusert aktivitet. Andre vanlige symptomer er, redusert konsentrasjon og oppmerksomhet, redusert selvfølelse og selvtillit, skyldfølelse og mindreverdighetsfølelse, triste og pessimistiske tanker om fremtiden, søvnforstyrrelser og redusert appetitt. Folk har forskjellige måter å takle depresjonen sin på. Isolasjon, krangling, trøstespising, selvskading, utagering eller rusing er noen de mest vanlige å "håndtere" sin depresjon på, men som regel så gjør denne atferden bare situasjonen verre.

Når man er deprimert kjennetegnes dette bl.a av at det er en konstant dårlig stemning i kroppen hele tiden, dag ut og dag inn, uke etter uke osv. Når man er fastlåst i en slik stemningstilstand, blir det gjerne slik at den deprimerte ikke klarer å slutte å snakke om og tenke på negative og håpløse ting i tilværelsen, enten det dreier seg om negative opplevelser i eget liv, negative nyheter på TV eller pessimistiske forventninger om fremtiden osv. Endeløse tankerekker om at " jeg orker ikke å prøve, for alt er egentlig bare håpløst og meningsløst og ødelagt uansett" osv.

Sånn er det når man sliter med for lavt stemningsleie. Man klarer ikke slutte å tenke negativt. Selv en bagatell kan da vippe deg av pinnen og utløse automatiske håpløshetstanker om at man er en udugelig person i en håpløs verden. Når man sliter med depresjon, lønner det seg derfor å beskrive livets utfordringer og sette ord på de følelsene og tankene man sliter med.

Som avslutning vil jeg presisere at det er slik at de fleste mennesker har fra tid til annen depressive følelser. Det har imidlertid skjedd en økning i mennesker som under og etter puberteten har sorgfølelser, mindreverdighets følelser, fremtidspessimisme og en del negative tanker om seg selv. Mye slik du kanskje forteller om her. Dette er vanlig i ungdomstiden, og i de fleste tilfeller forbigående fenomener, som altså ikke handler om depresjon men mer om tristhet eller sorg. Det er en del av de følelsesmessige humørsvingningene som hører denne tiden til. Og det kan i så tilfelle være at det du opplever i dag av depressivitet er noe som kommer til å gå over av seg selv. Men likevel er det viktig å være oppmerksom på at for enkelte kan depresjon eller nedstemthet være en psykisk lidelse som krever profesjonell hjelp.

Det er derfor lurt at du snakker med fastlegen din slik at du kan få hjelp til å få det bedre med deg selv!

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14-20. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15–08 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

Jeg legger ved noen artikler om depresjon som jeg tror du kan ha nytte av å kikke litt på. Håper at mine tanker og råd er til hjelp for deg!

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser