Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venn (gutt) som sliter med depresjon, selvskading, schizofrenia og psykose. Han har selvmordstanker, og jeg vil gjerne vite hvordan jeg kan hjelpe han?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en venn (gutt) som sliter med depresjon, selvskading, schizofrenia og psykose. Han har selvmordstanker, og jeg vil gjerne vite hvordan jeg kan hjelpe han? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14

Takk for at du ville skrive til oss. Først vil jeg si at vennen din er heldig som har en som deg. Det er ikke alle som strever som har så gode venner som det du er for denne gutten.

Du skriver at du ønsker å hjelpe vennen din som strever med mye psykiske lidelser og symptomer. Det er viktig for meg å formidle at det er nettopp en venn du skal være, og ikke en behandler. Det er ikke din oppgave som venn å få vennen din til å slutte å streve med selvmordstanker. Dette er det en profesjonell og voksen behandler som skal jobbe med. Du står ikke ansvarlig for din venns psykiske helse på noen måte. Hverken når det kommer til depresjon, selvmordstanker, schizofreni eller psykose. Dette er det offentlige helsevesenet sin oppgave å jobbe sammen med vennen din om.

Det beste du kan gjøre, er det du allerede gjør; å bry deg om vennen din. Vær der for han, og lytt til han og fortell han at han kan snakke med deg når han har det vondt og vanskelig. 

Samtidig er det ikke slik at du skal måtte tåle å høre på alt. Det er viktig at du setter rammer for hva du synes er greit å høre om, og informerer vennen din om dette. Dersom du får informasjon du synes det er vanskelig å stå alene med, så snakk med en voksen du har tillit til. Det kan være en av foreldrene dine, sosiallærer på skolen eller helsesøster. Du skal ikke måtte stå alene med tunge valg og kvaler når du er 14 år. 

Kanskje det også er godt for vennen din å ha et fristed der han slipper å snakke så mye om sin psykiske helse? Kanskje dere kan bare gjøre vanlige ting sammen som ungdom flest? For eksempel se en film sammen eller gå på kafe? Hva liker du selv at de du er glad i gjør når du har det vanskelig? Snakk med vennen din om dette, det er den beste måten å finne ut av hva han tenker hjelper.

Jeg håper du synes dette var nyttig å lese. Jeg legger ved en artikkel som du kan lese om dette temaet. 

Jeg ønsker deg lykke til, vennen din er heldig som har deg.

Med vennlig hilsen psykologen

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser