Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hvorfor jeg gråter og er trist hele tiden hjemme. Før jeg sovner gråter jeg ofte en stund. Det har vært sånn i mange måneder nå. Hva er dette?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter, jeg gråter hele tiden om kvelden og er stille på skolen. Men smiler og ler hele tiden for å vise at ingenting er galt. Jeg vet ikke hvorfor jeg gråter og er trist hele tiden hjemme. Før jeg sovner gråter jeg ofte en stund. Det har vært sånn i mange måneder nå. Hva er dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13


Takk for at du skriver til oss her på ung.no. Det høres ut som om du ikke har hatt det så bra de siste månedene. Det er jeg lei for å lese.

Du skriver at du gråter mye på kveldstid uten at du vet helt hvorfor, at du er stille på skolen og at du hele tiden kjenner deg trist når du er hjemme. Du skriver også at du aktivt smiler og ler for å skjule hvordan du egentlig har det. 

Depresjon

Jeg kan ikke diagnostisere deg uten å ha snakket med deg. Du beskriver likevel noen av symptomene man kan se ved depresjon. Å være deprimert innebærer at man er trist og lei over lengre tid, at man isolerer seg fra andre, at man ikke har interesse for ting man tidligere gledet seg over, at man ha vansker med å konsentere seg og man kan få selvmordstanker. Det kan videre innebære endringer i appetitt og søvnmønster, at man kan kjenne på uro og gå rundt med mange tunge tanker. 

For å få en depresjonsdiagnose må du gå til din fastlege. Jeg tenker likevel at det kan være viktig for deg å vite litt mer om hva som kjennetegner depresjon, da økt forståelse for det vonde kan være det første skrittet til bedring. Jeg legger ved noen artikler om depresjon som du kan lese her og her.

Snakk med noen om hvordan du har det

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det nå. Kanskje du kan snakke med mamma eller pappa? Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen din, eller helsestasjon for ungdom i kommunen der du bor eller fastlegen. Både helsesøster og fastlegen din har erfaring med å snakke med unge som strever slik som du gjør. På denne måten blir du ikke sittende alene med de vonde tankene dine. Fastlegen kan også henvise deg til psykolog dersom dere finner ut at dette er riktig for deg. Uansett om dette er en depresjon eller ikke, så fins det mye god hjelp der ute. Ikke gi opp. 

Med vennlig hilsen psykologen

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser