Hopp til hovedinnholdet

jeg tror kanskje jeg kan ha ADHD. Jeg har OCD og har vært igjennom masse behandling, og mamma og pappa er veldig lei av alt det.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. jeg tror kanskje jeg kan ha ADHD, men jeg er ikke helt sikker... Jeg dagdrømmer veldig mye, har vansker med og konsentrere meg på skolen/ellers, er veldig rastløs. men jeg vet ikke hvem jeg skal si det til, jeg har OCD (d er sikkert) og har vert igjenom masse behandling, og mamma og pappa er veldig lei av alt det. så jeg er redd for og si ifra, så kanskje di blir sure. så di må strarte med noe nytt. Hvis du kjønner hva jeg mener? at di liksom må ta kontakt med lege og sånn igjen for og finne ut om at jeg har det. jeg er ennå ikke ferdig med OCD behandlingen. er det noen nett side eller no sånn, som man kann snakke med for og finne ut om man har physkisk sykdom eller noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 

Takk for at du ville skrive inn til oss.

Det høres ut som at du har tenkt mye på hva du strever med i hverdagen. Du skriver at du lurer på om du kan ha ADHD fordi du er rastløs, har vansker med å konsentrere deg og dagdrømmer mye. 

Du forteller også at du er redd for å fortelle mamma og pappa om disse tankene dine, da du opplever dem som lei av all den behandlingen du har mottatt, og fortsatt mottar, for din OCD. Derfor så lurer du på om det fins en nettside eller et annet alternativ, der du kan snakke med noen og få stilt en diagnose. Det finnes ikke et slikt alternativ, da det er svært viktig å snakke godt sammen når man utreder for psykisk sykdom. Det er mange lidelser som kan ligne på hverandre, og det at man opplever symptomer man finner i psykiske lidelser behøver ikke bety at man har en psykisk lidelse. Det er derfor veldig viktig å ta seg god tid til å bli godt kjent med den man utreder, sånn at man stiller riktig diagnose (eller ingen diagnose).

Du skriver at du fortsatt mottar behandling for OCD. Kan du ta opp dine bekymringer for hvorvidt du har ADHD med behandleren din? Kanskje du kan be om hjelp fra behandleren din til å fortelle foreldrene dine om ADHD-bekymringene dine?

Jeg synes det er viktig at foreldrene dine kjenner til disse bekymringene dine. Du er såpass ung enda, og det er viktig at foreldrene kjenner til hva du går rundt å bekymrer deg for og strever med for best mulig å kunne hjelpe deg videre. Det at du er redd for at foreldrene dine blir sure dersom du forteller dem om dine bekymringer rundt ADHD-diagnose, behøver jo ikke å bety at foreldrene dine faktisk blir sure! Det kan ofte være stor forskjell på hva man er redd for i tankene sine, og hva som faktisk skjer når man utfordrer frykten sin. Det kan jo også hende at foreldrene dine synes det er veldig fint at du forteller dem om bekymringene dine, at de kjenner igjen de symptomene du strever med, og at de kan hjelpe deg i prosessen videre? 

Til slutt legger jeg ved en artikkel om ADHD som du kan lese. Kanskje finner du noe nyttig i den?

Jeg ønsker deg lykke til videre, jente 13.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser