Hopp til hovedinnholdet

Sliter med selvmordstanker og er redd for å ende opp med å skade seg selv.

Annet 13 år
 

Spørsmål

Jeg er 13 år, og lurer på om jeg har tvangstanker?¿ Jeg har angst og har hatt det i ca. ett år nå, jeg har angst for døden. Jeg går hele tiden og tenker på om det er bedre og død nå mens jeg har alt jeg trenger, som for.eks foreldre, venner, familie, hund og alt det gode i livet, jeg vurderer hele tiden om jeg nå har lyst til å ta mitt eget liv, jeg er redd meg selv og om jeg kommer til og gjøre det, håper på hjelp og svar...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg leser ikke noe her som får meg til å tenke at det er tvangstanker du sliter med. Det jeg heller leser er at du er noe nedstemt og at du tenker mye på døden. Du har tanker om selvmord og du er redd for at du kan komme til å gjøre noe pga. disse tankene.

Jeg tolker ditt innlegg her som en måte for deg å uttrykke hvor vondt du har det og at du tenker på selvmordstanker fordi du ikke vet om andre alternativer, men at du egentlig skriver inn til ung.no fordi du ønsker å bli hørt og fordi du ønsker hjelp.

Noen ganger er livet så vanskelig at man ikke klarer å se noe håp og man føler at det ikke er noen andre løsninger enn døden. Selvmordstanker og tanker om at man ikke har lyst til å leve lenger, er på en måte tanker og ønsker om å slippe å måtte streve og slite med tunge ting i livet sitt. Og når man er deprimert er jo det meste i ens liv tungt. Dette er forskjellig fra å virkelig ville begå selvmord og dø fra livet. Fortsetter man å kjempe mot depresjonen og holder ut så vil man til slutt klare å komme seg igjennom det som man synes er vanskelig og selvmordstankene vil gradvis forsvinne. Du vil ha tusenvis av sjanser til å få det bedre, men du må orke å gi de tid og ikke tro at livet er over selv om du har det vanskelig nå. Det er mennesker der ute som kan lære deg å takle sterke følelser og tanker. Det at du tenker negativt er et symptom på dine psykiske plager. Hvis du føler at livet er over og ingenting kan bli bedre, så husk at dette er en følelse og ikke noen sannhet.

I psykisk helsevern ser man at selvmordstanker ofte er et resultat av depresjon, store stressfaktorer (skilsmisse, død, oppsigelse, mobbing, overgrep, økonomisk krise o.l.) eller andre psykiske lidelser/plager og at man derfor ikke klarer å tenke fremtidig, målrettet eller rasjonelt. Man er ofte inne en tankemodus preget av håpløshet og negativitet når man vurderer selvmord. Det er derfor slik at man skal hjelpe personen som sliter med å komme seg ut av denne vanskelige perioden. Med en gang man har det bedre så er det slik at selvmordstankene opphører. Ofte kan mennesker se på selvmordstanker som en befriende tanke fordi det kan anses som en flukt fra problemene sine mens man sliter psykisk. Å forhindre at folk tar sitt eget liv er psykiatriens oppgave. Dette er for å gi folk sjansen til å se annerledes på livet når den vanskeligste perioden er over.

Du kan få all den hjelpen du trenger og kan få det bra igjen selv om du kanskje ikke føler det er mulig for tiden. Det er mange mennesker som har hatt det like ille som deg som har fått det bra igjen ved å tørre å be om hjelp. Alt du trenger å gjøre er å fortelle noen voksne om hvor hardt du har det. Det kan være helsesøsteren på skolen din eller noen ansatte ved din lokale helsestasjon for ungdom. Du kan også snakke med dine foreldre eller andre voksne som du stoler på (f.eks. en onkel/tante eller en lærer på skolen din).

Hvis du har det vanskelig og trenger en nøytral person å snakke med (men ikke vil snakke med noen kjente), så kan du også ringe støttetelefoner og snakke med noen når du har behov for dette. Dette kan også fungere som en god forberedelse på å snakke med en profesjonell om dine plager og vil kunne være et godt springbrett for å begynne å sette ord på alt du sliter med. Problemer føles alltid litt mindre når man deler dem med noen og kan hjelpe deg å få ting litt på avstand og få tømt tankene og følelsene sin litt. For eksempel kan du ringe Mental Helse sin hjelpetelefon på tlf: 116 123. Du vil kunne snakke om alle slags problemer og tjenesten er anonym. Hjelpetelefonen er et døgnåpent tilbud for alle mennesker, uansett alder. Det er gratis å ringe. Du kan også ringe Røde kors sin hjelpetelefon for barn og ungdom på tlf: 810 333 21. Denne tjenesten er gratis å ringe fra fasttelefon og mobil. Telefonen er åpen mandag til fredag fra klokken 14.00 til 20.00.

Jeg håper dette ga deg litt håp og at du ikke gir opp selv om det føles vanskelig.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser