Hopp til hovedinnholdet

Sliter med helseangst.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er redd for nesten alt. Jeg får ikke sove for det føles ut som at det er noen der. Det er veldig ubehagelig. Jeg er redd for at jeg har farlige sykdommer eller at jeg vil dø.Det startet for ca 2 eller 3 år siden da jeg så en kreftfilm. Jeg er også redd for å bade eller dusje. Når jeg legger meg tror jeg hele tiden noen kommer og dreper meg. Kan jeg bli normal igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter å ha lest ditt innlegg her så ser jeg at du sliter med en del angst. Du beskriver både å slite meste med det som kalles for helseangst. Jeg skal derfor fortelle deg litt om denne typen angst og komme med noen råd til deg.

Hypokondri er overdreven helseangst eller sykdomsangst, noe jeg tenker passer veldig godt inne med det du beskriver her at du er redd for. Det vesentlige kjennetegnet er vedvarende opptatthet av muligheten for å ha en eller flere alvorlige og fremadskridende kroppslige (somatiske) sykdommer. Pasienten gir uttrykk for vedvarende somatiske plager, selv normale eller trivielle fornemmelser og utslag tolkes ofte som unormale eller foruroligende av pasienten.

Hypokondri, som jeg tror du sliter med, illustrerer den erfaring mange har gjort, nemlig at det ikke alltid er de ekte, virkelige problemene vi møter som gjør livet spesielt vanskelig for oss - men de tenkte. Katastrofetenking fører til at vi bruker mye energi og nattesøvn til å forberede oss på tenkte problemer som kanskje aldri kommer. Tenkte problemer kan vi i motsetning til de ekte slippe. Den angsten de utløser, er både utmattende og unyttig fordi den ikke kan brukes til aktiv problemløsning.  Problemene er jo foreløpig på et potensielt og tenkt plan og derfor prinsipielt uangripelige. Hypokondri reiser mange prinsipielt viktige spørsmål - om liv og død, helse og sykdom og betydningen av å kunne ta avgjørelser under tvil. Drivkraften i en hypokondrisk tilstand kan være et sterkt ønske om å ikke dø, frykt for å bli invalid, eller vansker med å tåle usikkerhet. 

I dag er kognitiv (tankemessig) terapi den mest anerkjente metoden når det dreier seg om primær hypokondri. Det handler om å få pasientene til å innse og godta at det er helseangsten som er problemet deres, slik at de kan begynne å arbeide med angsten i stedet for å streve med alle sykdommene de tror at de har. Dermed må de lære å tolke signaler fra kroppen mer realistisk, og godta at disse symptomene vanligvis ikke er tegn på en alvorlig sykdom. I stedet for straks å tro at man har kreft når man kjenner noe, er det lurt å spørre seg selv hva det man kjenner mest sannsynlig skyldes. Det kan være kreft, men sannsynligheten for at det er en godartet og forbigående tilstand er langt større. Da er det uhensiktsmessig å gjøre unntaket til hovedregel.

En psykiater i Bergen, Ingvard Wilhelmsen, har startet en egen klinikk for å behandler mennesker med hypokondri-lidelser. Han jobber også ut fra kognitive teknikker. Han har blant annet skrevet en bok som heter "Sjef i eget liv - en bok om kognitiv terapi". I denne boka tar han opp flere tema knyttet til ulike lidelser, og han tar også opp problemstillinger knyttet til valg.  Han mener at en person må ta sjansen på å VELGE bort bekymringer som en ikke kan gjøre noe med!  Det høres enkelt ut, men det er ikke enkelt. Like fullt mener han at en person må innse at det er et VALG å være redd for forhold som en ikke har noen kontroll over. Hypokondri er en slik bekymring: En bekymring som er knyttet til at en kan bli syk, en kan dø, ulike sykdommer kan ramme en - men ingen kan verken avkrefte eller bekrefte at en har slike sykdommer eller symptomer. Alle KAN dø av hjertestans eller kreft, men å være bekymret for dette PÅ FORHÅND gjør verken fra eller til. Boka kan lånes på bibliotek eller kjøpes i bokhandel.

Jeg tenker at dette er noe du selv kan øve deg på. Men dersom du ikke føler at du klarer å jobbe med dette selv så kan du faktisk søke hjelp hos en lege eller psykolog for dette. Be derfor legen din om å henvise deg til en psykolog. Siden du er under 16 år må du snakke med dine foreldre om det du er bekymret for, slik at de kan skaffe deg time hos legen din. Du kan også snakke med helsesøster på skolen der du går om det du sliter med av angst eller ta kontakt med nærmeste helsestasjon for barn og unge.

Ikke gå alene med all angsten du sliter med. Snakk med noen av de jeg har anbefalt deg her og vis gjerne den/de du snakker med det du har skrevet her til oss i ung.no. Jeg legger ved en artikkel om angst som jeg tror du kan ha nytte av å lese.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser