Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 13 år, og jeg er helt tydelig i puberteten.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år, og jeg er helt tydelig i puberteten. Jeg tror problemet mitt har noe med puberteten å gjøre, for jeg leste i et pubertets-blad som jeg fikk fra skolen min, at du kommer til å bytte humør kjemperaskt, men jeg klarer gjennom 10 sekunder å gå fra å være fornøyd og rolig, til å bli supersur og skrike på alle rundt meg.Dette er overdrivelse i forhold til det jeg hadde tenkt meg!!!!! Jeg blir kjempesur og frekk mot familien min, og gir dem skylden for alt. Etterpå angrer jeg kjempemye, og lover meg selv at dette aldri skal skje igjen, men allerede neste dag klarer jeg å bryte det løfte. Lett sagt: først er jeg kjempeglad, så blir jeg sur på alle andre enn meg selv, og til slutt er jeg sur på meg selv, og sånn har det vært de siste ukene.........Please hjelp meg....... Hilsen en veldig usikker og en veldig rask "følelsesbyttende" jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til ung.no!
I puberteten skjer det mye med kroppen din både fysisk og psykisk, og for mange er humørsvingningene også en del av dette. Det kan være variasjoner fra dag til dag, eller så sterke svingninger at du det ene øyeblikket føler det helt på topp, og i neste øyeblikk er du langt nede, sur, sint og irritabel på alt og alle. Ingenting er bra og alle er i mot deg. I puberteten er man mer humørsyk enn man er ellers i livet. Dette handler delvis om fysiske endringer i kroppen, mengden av kjønnshormon i blodet er mangedoblet i denne perioden sammenlignet med før og senere. Det handler også om at man forandrer seg som person, om forståelsen av oss selv og om verden rundt oss. 
Det kan være en følelsesmessig berg og dalbane, og det kan være forvirrende. Dersom du vet at det er ting i hverdagen din som påvirker deg, er det fint å ha noen å snakke med om det.
Når du har det slik, er det lurt å forsøke å avlede sine egne tanker og gjøre noe du har glede av. Eller rett og slett ta en time out og gå på rommet sitt å være litt for seg selv, inntil det går over. Men dersom det blir vanskelig for deg, og du merker at det påvirker humøret og hverdagen din, er det viktig å snakke med en du stoler på om det slik at du kan få hjelp.

Du kan bruke helsesøster på skolen din som samtalepartner, eller en annen du stoler på. Helsesøster har taushetsplikt, og er vant til å snakke med ungdommer om alt mulig.
Det er også lurt å snakke med foreldrene sine om hvordan man har det, og si noe om det når du har en dårlig dag. De vet at av egen erfaring at puberteten kan være en tøff tid, og kan være en støtte for deg.

Til sist vil jeg si at det heldigvis vil bli bedre etterhvert. Når den verste puberteten har gitt seg vil det ikke være så vanskelig som du nå opplever det. 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene