Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vært sammen med kjæresten min i 6 år, han har røyket hasj bak min rygg. Etter en pause på 3 mnd. er vi nå blitt sammen igjen. Kan jeg stole på han? Kan dere gi meg noen råd?

Jente 20 år
 

Spørsmål
Hei! Jeg har en kjæreste som for 2 år siden fikk diagnosen bipolar lidelse.(vi har vært sammen i snart 6 år). Da vi ble sammen fikk vi samme vennekrets. Mine venner ble hans og omvendt. Men når vi kom i 16-17års alderen ble det en trend for hans kamerater å ruse seg. I og med at det var hans barndomsvenner og jeg var ung og dum så godtok jeg det. Men da jeg ble 18-19år, begynte jeg å skyve det miljøet og menneskene i det vekk fra meg og mitt. Dette pga at jeg endelig innså hvor kyniske og kalde alle var blitt. Men for min kjæreste var selvfølgelig det vanskelig og han valgte å fortsette kontakten, noe jeg har godtatt helt frem til nå nylig. For et halvt år siden fant jeg ut at han hadde røykt hasj bak ryggen min i flere år. På denne tiden skulle vi flytte inn i nybygd leilighet sammen og jeg trodde vi hadde det fint. Da hadde vi en rekke samtaler hvor vi ikke kom til enighet. Det hele endte med at vi gikk fra hverandre. Etter ca.3mnd, hvor han sendte meld og ringte innimellom uten at jeg tok den, snakket vi sammen igjen. Han lovet på dyrt og hellig å skjerpe seg, at han hadde innsett nå at det var meg han ville være med og et normalt liv sammen med meg han ville ha. På eget intiativ begynte han på urinprøver og går nå til faste samtaler hos legen sin. Problemet vårt nå er at han fortsatt har sine gamle kamerater som jeg har valgt å ikke har noe med å gjøre lengre, og som fortsatt ruser seg, har ingen fast forhold verken til det motsatte kjønn eller jobb. OG de har ved fler anledninger spurt min kjæreste hvorfor han gidder la seg kontrolere av meg og de kaller han ofte en "tøffel" osv. Pga at han går med disse kameratene er jeg mye sur, da jeg ikke kan si med hånden på hjertet at jeg stoler på han enda, noe han vet. Mens han argumenterer med at hvis han ikke er med de så har han jo ingen venner. Skjønner det er en vanskelig situasjon for han, men han har jo mine venner og 2-3 andre kompiser som ikke ruser seg! Og hvorfor ikke prøve å få noen nye? Legen hans hadde visst sagt til han at det var galt av meg å bli sur hvis han satt hos 2 kompiser som røykte hasj. Han mente på atjeg heller skulle rose han for at han klarte sitte der uten å røyke selv... Men huff nei.. Vanskelig dette her.. Vet ikke hve jeg skal gjøre.. Ofte føler jeg kjæresten min gjør ting han kunne gjort hvis han var singel, sånn som å sitte med en kamerat(som ruser seg daglig) på en ukedag å drikke seg kanon, bare fordi han har fri og hadde lyst, som han sier selv. Huff nei, vet ikke hva jeg skal gjøre.. Noen ganger skulle jeg ønske at jeg bare kunne slutte å bry meg om han sånn at jeg bare kunne gi slipp.. R så utrolig tungt, og det går ut over min skolegang og min hverdag.. Hm, kan dere gi meg noen råd, hva som helst! Mvh fortvilet!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er ikke lett å gi råd over nettet når man ikke kjenner dere, men skjønner at du opplever dette som en frustrerende situasjon å være i. Det virker som du er i et forhold der tilliten brast ganske mye i det du oppdaget at han ruset seg bak din rygg. Tillit er noe som ikke blir bygget opp igjen over natten. Du sier at han begynte på urinprøver, hvis det er noe han fortsatt går på vil jo de vise om han har røyket igjen. Da bør jo kanskje et av kriteriene i forholdet være at du får vite resultatene på de prøvene. Det som kan være en ide er om du tenker nøye gjennom hva som er viktig for deg i forholdet dere imellom, og kanskje det kan være en ide og utfordre kjæresten din til å gjøre det samme. Da kan dere sammen se på de ulike eller like forståelsene av hvordan dere ønsker forholdet skal være, og hvilke forventninger dere skal ha til hverandre. Dette kan hjelpe med tanke på kommunikasjon og prating rundt ulike utfordringer i forholdet.

Det at han vil ha kontakt med sine gamle rusvenner er kanskje noe han etterhvert gir slipp på, eller kanskje ikke. Da er det viktig at du er klar over hvor mye du vil ofre av dine ønsker og forventninger i forhold til det. Når det gjelder å stole på noen igjen må man etterhvert velge å stole på dem det gjelder, dette kan være skummelt, fordi man risikerer å bli skuffet igjen. Samtidig er det viktig at for eks du i denne situasjonen etterhvert gir mer og mer tillit hvis kjæresten din klarer å vise til rene urinprøver for eks.

Du sier at denne situasjonen går ut over skolegangen din og din hverdag. Kanskje det kunne vært bra og pratet med noen om denne situasjonen. Enten noen voksne du kjenner og har tillit til, eller kanskje en psykolog? Du kan også ringe RUStelefonen (08588) hvis du har behov. Det er en anonym informasjon, råd og veiledningstjeneste.

Har du lyst å lese fakta informasjon om hasj og dets virkninger kan du gå inn her og her.

Hilsen RUStelefonen
send sms eller ring 08588
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om verneplikt?

Når ble Norge medlem av NATO?