Hopp til hovedinnholdet

Antidepressiva og bivirkninger

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lett litt, men finner det ikke noe sted. Jeg lurte på mulige bivirkninger ved antidepressiva? Har du en lett oversiktlig sted man kan se normale og unormale bivirkninger? Skal til legen og snakke med han også, men tenkte jeg kunne tenke litt på det på forhånd også? Jeg tenker veldig mye på det og syns det virker skummelt

 

Svar
Hei jente, 
 
det er mest sannsynlig snakk om å behandle deg med et SSRI preparat. Om man leser listen over bivirkninger kan man jo bli skremt. Men, virkningen er god for mange, og det er derfor viktig at du prøver dette om du er deprimert. Gjerne i kombinasjon med samtaler. 
 

 

Følgende tekst er hentet fra Norsk Helseinformatikk sine sider:
 
"Bivirkninger er vanlig. Kvalme er mest vanlig og forekommer hos 20-30%. Kvalmen er moderat og så godt som alltid forbigående, oftest etter 2-4 uker. Løs mage er også en vanlig bivirkning de første ukene.

Hos en del pasienter fører medikamentene til manglende evne til eller forsinket orgasme. Også denne plagen bedres vanligvis etter en tids behandling. Hos menn som plages med for tidlig utløsning, kan dette være en gunstig effekt.

Hos pasienter som plages med mye angst, kan angsten øke i starten av behandlingen. I slike tilfeller anbefaler en å starte forsiktig med små doser og gradvis trappe opp.

Det er også rapportert søvnforstyrrelser av behandlingen, men de fleste opplever bedring av søvnen på grunn av bedring av depresjonen. Nattesvette er ikke uvanlig i startfasen av behandlingen. 

Dersom man opplever bivirkninger ved et preparat, men ønsker å fortsette med medisiner, kan man i samråd med legen forsøke et av de andre preparatene innen gruppen. Bivirkningene varierer individuelt og mellom preparater. Dosereduksjon kan også dempe bivirkninger."

På disse sidene kan du lese mer og være litt oppdatert før du snakker med legen. 

Lykke til! 

Hilsen legen

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser