Hopp til hovedinnholdet

Må man ha tillatelse til å legges inn på psykiatrisk avdeling?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg driver med selvskading og har prøvd å ta livet av meg selv noen ganger, men ingen vet det........så jeg vurderer å legge meg selv inn på psykriatisk avdeling, men er det noe man har lov å gjøre selv, eller må man ha en tillatelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

For at man skal bli innlagt, må man komme i kontakt med helsepersonell som vurderer at innleggelse er det beste behandlingsalternativet. Det er oftest leger som vurderer om det er behov for innleggelse, det kan for eksempel være en fastlege, lege på legevakt eller lege eller psykolog på BUP.

 

Du skriver spørsmål om selvkading og innleggelse, og jeg blir litt bekymret for hvordan du har det. Hvis du strever og har det vondt, håper jeg du kan forsøke å søke hjelp og snakke med noen. Hvis du allerede snakker med noen, er det fint hvis du kan dele tankene om at du ønsker innleggelse med dem. Da kan dere finne mer ut av dette sammen. 

Hvis du ikke snakker med noen, håper jeg jeg du vil forsøke å dele dette med noen, jeg tror det vil være til hjelp. Du kan gå til en voksen du kjenner, til en lærer, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom der du bor. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre! 

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser