Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ganske deprimert og har mange angst-symptomer

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 14 år som går i 8.klasse. Jeg har hatt et vanskelig barndom knyttet til at jeg bodde alene med moren min som hadde depresjon, og jeg trodde det var min feil. Hun sa mye dårlig til meg, blant annet at hun ikke var glad i meg, jeg ikke fikk til noe osv. Nå har faren min og flyttet tilbake, men hverdagen er tøff. Jeg er ganske deprimert, og jeg har mange angst-symptomer. Blant annet hjertebank, svetting, følelsen av å bli kvalt, følelsen av at jeg MÅ komme meg vekk osv. Disse "annfallene" kommer ofte når jeg feks er i offentligheten alene,sammen med moren min, og på skolen når jeg skal svare på spørsmål/presentere osv. Jeg er og perfeksjonist og setter et enormt press på meg selv i forhold til skolearbeid.Jeg er enormt stresset for tiden, og angstanfallene kommer oftere og oftere. Trenger hjelp til hvordan jeg kan takle hverdagen? Har sett at en venn ikke klarer å gå på skolen lenger pga angsten, og vil ikke at det skal skje med meg. Jeg trenger hjelp til å takle dette!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 14 år!

Jeg blir trist når jeg leser om oppveksten din. Det må være vondt for deg å tenke tilbake på det, og jeg forstår godt at du har det vanskelig. 

Jeg forstår det som at du nå bor sammen med faren din og at det er bra, men at hverdagen likevel er tøff. Jeg lurer på om du har fått hjelp til å snakke om alt det du har opplevd i barndommen? Er det noen som hjelper deg med å bearbeide det? 

Det du beskriver er typiske tegn på angst og angstanfall/panikkanfall. Slike anfall kan være skumle og ubehagelige, men er heldigvis ikke farlige. 

Det finnes god hjelp for å lære seg å takle slike anfall. Men det er ikke så lett å få til alene. Det beste er å snakke med noen om det slik at du får hjelp og støtte til å lære deg hva du skal gjøre når slike anfall kommer. 

Hvis du allerede snakker med noen, psykolog eller andre, så fortell dem hva du opplever! Hvis du ikke snakker med noen vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Du kan også ta kontakt med fastlegen din som kan henvise deg til psykolog. 

Søk hjelp slik at du kan få det bedre!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser