Hopp til hovedinnholdet

I flere år har jeg slitt med depresjon. For en stund tilbake fikk jeg sjokkbeskjed om at kjæresten min skulle flytte langt bort for å jobbe. Vi har kontakt hver dag på tlf, men jeg føler liksom ikke dette er nok for meg til å føle meg bedre.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. I flere år har jeg slitt med depresjon. For en stund tilbake fikk jeg sjokkbeskjed om at kjæresten min skulle flytte langt bort for å jobbe. Dette knuste meg virkelig, for dette hadde blitt holdt skjult for meg før jeg fikk vite det. Det er nå noen måneder siden han flyttet, og jeg savner han sånn. Dagene mine er så tomme og triste, og etter at han flyttet ble depresjonen min enda værre. Har fått spørsmål fra andre om han virkelig elsket meg siden han gjorde dette, og at jeg burde gjøre det slutt fordi ingen gjør noe så ondt mot en de elsker. Men jeg elsker han virkelig og har ikke lysst til å miste han. Vi har kontakt hver dag på tlf, men jeg føler liksom ikke dette er nok for meg til å føle meg bedre. Har vært hos legen og fått resept på antidepressiva, men har ikke prøvd de enda med tanke på bivirkningene, er redd alt blir værre da. Jeg ble selvfølgelig også veldig sint på han, og går rundt med et sinne og en frustrasjon. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å få det bedre..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19

Takk for at du ville skrive inn til oss. Det høres ut som du har det vondt nå, og det er trist å lese. 

Du skriver at du har slitt med depresjon i mange år, og at du opplever at den er blitt verre nå etter at kjæresten din har flyttet langt unna i forbindelse med jobb. Du forteller også at du ikke var forberedt på at kjæresten din skulle flytte og du fikk et stort sjokk da du fikk vite om dette. Du beskriver motstridende følelser som sinne og frustrasjon på den ene siden og tomhet, tristhet, kjærlighet og frykt for å miste kjæresten din på den andre siden. Den kontakten dere har i dag opplever du som ikke tilstrekkelig til at det gjør noe med depresjonen din, og du ønsker ikke å ta antidepressiva-tablettene legen din har forskrevet deg grunnet frykt for potensielle bivirkninger. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med kjæresten din om hvordan du har det, dersom du ikke allerede har gjort dette. Kanskje dere kan finne ut andre måter å holde kontakten sammen? Det er viktig at dere finner noe som fungere for dere begge. Det er også viktig at du er oppriktig overfor kjæresten din, da dette gjør at han blir bedre i stand til å støtte deg på en måte du synes er nyttig. I og med at du skriver om et oppbygget sinne og frustrasjon overfor ham, så vil jeg også råde deg til å snakke om disse følelsene med ham. Dersom du kjenner behov for det, kan du også spørre inn til årsaken til hvorfor han holdt flyttingen hemmelig for deg. Noen tar slike valg da de ønsker å beskytte de de er glade i, samtidig som de som blir holdt utenfor kan oppleve dette mer skremmende enn beskyttende. Jeg legger også ved en artikkel om avstandsforhold som du kan lese om her, kanskje finner du noen av rådene nyttige og klargjørende for deg

Jeg ønsker også å peke på viktigheten i at du selv arbeider med depresjonen din. Du bestemmer selv om du ønsker å løse ut resepten på antidepressiva. Antidepressiva kan være nyttig for noen, mens andre ikke finner de like nyttige. Det kan være nyttig å vite at antidepressiva ikke fjerner årsaken til din depresjon, men de letter symptomene du kjenner på.

Det som er viktigere for meg, er at du får snakket med noen om hvordan du har det. Jeg synes du skal ta kontakt med fastlegen din på ny, og be om at han lytter til deg, eller henviser deg til psykolog. Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen, eller helsestasjon for unge i hjemkommunen din dersom dette tilbudet eksisterer. Både helsesøstre, fastleger og psykologer har god erfaring og trening i å lytte til ungdom som strever. Jeg synes at du er verdt å ha det godt med deg selv, og komme ut av den depressive tilstanden din. Du bør ikke kjenne at du er avhengig av kjæresten din, eller andre du har rundt deg for å ha det godt med deg selv. De kan selvsagt være til støtte når du har det både bra og dårlig, men det er sunt og godt å kjenne at man har sin egen indre styrke å navigere ut fra. 

Jeg legger avslutningsvis ved noen artikler som du kan lese på egen hånd. Jeg håper at du syntes dette var nyttig informasjon for deg, og jeg ønsker deg all lykke til i framtiden. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Avstandsforhold

Jente er forelska

Avstandsforhold er vanskelig, og det kan være utrolig kjipt. Hva gjør du hvis du eller kjæresten må reise bort eller flytte? Hvordan kan man få et avstandsforhold til å fungere? Og skal man gidde?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser