Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig urolig og veldig stressa. Jeg føler meg ensom og føler egentlig at alle bare har negativt å si om meg Og jeg føler at jeg er ganske alene med å være meg? I timene skjer det ofte at jeg får sammentrekninger i den ene armen gjentatte ganger og hjertet dunker mye fortere og jeg svetter.og det stresser meg så jeg blir veldig urolig og uvel. Noen ganger må jeg skrike eller prate veldig fort eller gjøre noe for å få oppmerksomhet? jeg tror jeg har angst Og jeg vet i ihvertfall at det må være noe galt. Fordi jeg føler jeg har forandra meg mye i de siste månedene.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! I det siste har jeg lagt merke til at jeg er veldig urolig og veldig stressa. Jeg føler meg ensom og føler egentlig at alle bare har negativt å si om meg Og jeg føler at jeg er ganske alene med å være meg? jeg blir sliten av at jeg stresser så mye og tenker så mye.i timene skjer det ofte at jeg får sammentrekninger i den ene armen gjentatte ganger og hjertet dunker mye fortere og jeg svetter.og det stresser meg så jeg blir veldig urolig og uvel. Noen ganger må jeg skrike eller prate veldig fort eller gjøre noe for å få oppmerksomhet? Jeg har ikke snakket med noen fordi jeg er ukomfortabel med å snakke om slike ting som følelser og personlige ting.jeg var prøvd å gi hint men det ser ikke ut til at noen skjønner det. denne teksten er veldig dårlig fordi jeg føler jeg har så mye å si men får ikke fram alt.jeg tror jeg har angst Og jeg vet i hvertfall at det må være noe galt. Fordi jeg føler jeg har forandra meg mye i de siste månedene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Angstlidelser er en samlebetegnelse for tilstander hvor hovedsymptomet er  (irrasjonell frykt). Angst kan enten være knyttet til bestemte objekter eller situasjoner, eller være en mer ubestemt tilstand preget av vedvarende uro og bekymring.
​​​​​​​​​​​​​​​​​​Noen former for angst er forbundet med bestemte objekter eller situasjoner. Andre former for angst er ikke knyttet til bestemte ting, og du vet ikke hva du er redd for. Tilstanden kan være preget av vedvarende bekymringer, rastløshet, uro og irritabilitet, eller komme som plutselige anfall.
Et sentralt trekk ved angstlidelser er utvikling av unngåelsesatferd – at du aktivt unngår steder eller situasjoner som du tror vil fremkalle angsten. Denne atferden er en sentral årsak til at angsten opprettholdes, og kan være det største problemet for deg i det daglige.
Symptomer på angst
Angst innebærer ofte en rekke fysiske symptomer, som for eksempel, tretthet,uro​, hodepine, kvalme​​, nummenhet i hender og føtter, muskelspenninger og/eller muskelsmerter, problemer med å svelge, pustevansker, konsentrasjonsvansker. skjelvinger og rykninger, irritabilitet, svetting, rastløshet, søvnløshet/søvnproblemer, svimmelhet, hjertebank, redd for å dø, tristhet. Du beskriver noen av symptomene på en angst lidelse. Det er ulike behandlings muligheter.
Behandling av angst

Informasjon og veiledning er viktig for å lære seg å mestre angst. Ved at du får en forståelse for hva som skjer i kroppen og i tankene under et angstanfall, kan angsten oppleves som langt mindre plagsom. Kunnskap og informasjon om angst kan også gjøre det lettere. 

Hvis du føler at angsten går ut over livskvaliteten din, og for eksempel stopper deg fra å gjøre det du pleier eller har lyst til å gjøre, kan det være lurt å oppsøke hjelp.Snakk med familie og med venner du har tillit til. 

Helsetjenester

Helsesøster på skolen kan hjelpe deg. Hun har og mulighet til å hjelpe deg videre i det offentlige systemet. Hun kan kontakte Fastlegen for  helseundersøkelse og blodprøver for å utelukke at plagene skyldes noe annet enn angst.

Kommunens psykiske helsetjeneste, med psykisk helsearbeidere, mange steder kommunalt ansatte psykologer.

Rask Psykisk Helsehjelp. Pilotprosjekt i 16 kommuner som er gratis og som tilbyr kognitiv terapi og veiledet selvhjelp.

Psykiatrisk poliklinikk innenfor spesialisthelsetjenesten (DPS). Henvisning gjennom fastlege.

Familievernkontor. Psykiske lidelser kan være nært forbundet med problemer innad i familien,  skilsmisser etc. Da kan hjelp fra et familiekontor være et egnet tilbud.

Det finnes og et privattilbud dersom en føler det tar for lang tid å få hjelp.

Jeg har lagt med to artikler du kan se på. Lykke til

 
Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser