Hopp til hovedinnholdet

jente 18, sliter i forholdet til min kjæreste

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. I over et år har jeg slitt med et forhold.Vi ble sammen for et og et halv år siden,og spekulerte over han allerede i starten. Ønsket egentlig ikke å inn i forhold med han, men ble nesten en form for manipulering slik at jeg endte opp i det. Første halvåret var han veldig sjarmerende og søt,men veldig klengete.Han skrek når jeg ikke var der, og ville ikke noe annet enn å være med meg.Jeg ble så vandt til dette, så etter et halvår når dette gikk over,endte jeg opp med og bekymre meg masse over alt,og slik har det siste året vært for meg.Han har ganske mange tegn til å være psykopat,og jeg trodde jeg var veldig flink til og holde styr på følelsene mine,og det å passe på å ikke bli manipulert av en som stadig manipulerer.Men dette er veldig vanskelig når det er følelser i bilde. Jeg føler jeg har 0 kontroll på livet mitt og mine følelser nå.. Hvordan klarer jeg og vinne tilbake kontrollen?Kunne tenkt meg og skrevet mere,men vanskelig med 1000 tegn.. Mvh fortvilet jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss om dette. Det er leit å høre at du sliter i forholdet til kjæresten din, og at han behandler deg på en måte som gjør deg usikker. Du skriver at du ønsker på ta tilbake kontrollen i livet ditt, og det er et godt utgangspunkt. 

Det er nok mange som kan kjenne seg igjen i at de kan gå på akkord med seg selv for å bevare et forhold. Det er spesielt lett å strekke seg litt for langt hvis man har en kjæreste som liker å bestemme, eller har stort kontrollbehov. 

Jeg syns du har rett i at slik han får deg til å føle deg ikke er greit. Du skal ikke trenge å bli behandlet slik, og det virker som du egentlig er klar over det allerede. Når man er glad i noen så er det ikke alltid lett å la fornuften styre, men det høres ut for at du begynner å bli lei av å ha det sånn og at du ønsker en forandring.

Du skriver at du føler du har null kontroll, men du har reagert på hvordan kjæresten din oppfører seg helt fra starten av. Det er en god egenskap å kunne tenke kritisk over situasjoner man står i, og du virker reflektert som person. Med et godt indre kompass for hva om er greit og ikke, så har du et fint utgangspunkt til å ta tak i dette. 

Du skal ikke bebreide deg selv fordi du har latt deg påvirke av ham. Vær heller tro mot deg selv nå som du har bestemt deg for å gjøre noe med det. Tenk at du har rett på å bli behandlet med respekt, og det er ikke feil å kreve dette.

Som du skriver, er det vanskelig å oppleve slike ting i et forhold. Det kan påvirke humøret, tryggheten og selvfølelsen. Samtidig bryr du deg sikkert om ham og ønsker at forholdet skal fungere. Det kan være vanskelig å være i en slik situasjon, og jeg tror mange blir usikre, føler seg ensomme og bærer på bekymringene helt alene. 

Det jeg håper du kan gjøre, i tillegg til å lytte til deg selv og dine grenser, er å snakke med noen. Tenk ut hvem som vil forstå. Det kan være en du kjenner og har tillit til, enten i vennekretsen, familien eller noen andre du tror vil kunne skjønne det du går gjennom. Si i fra om det du opplever i forholdet ditt.

Det er bra å slippe å bære på dette helt alene. Når man opplever noe som gjør at man blir usikker og bekymret, bør man snakke med noen andre om det. Da kan du få sortert litt i tankene og bekymringene, og du kan få gode råd om hva du kan gjøre videre.

Om du ikke vil prate med noen du kjenner, så er det fullt mulig å ta kontakt med fastlege eller gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor. Du kan også ringe et familievernkontor i ditt nærmiljø. Der trenger du ikke henvisning og de kan gi deg noen samtaler om hva du kan gjøre når du lever i et forhold som man ikke trives i. 

Du kan når som helst ringe til hjelpetelefonen på nummer 116 123, det er gratis og du kan være anonymt. Noen ganger er det bare godt at noen lytter og at de kan komme med noen innspill utenfra. 

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg. Jeg ser du kunne tenke deg å skrive mer, og du kan godt skrive til oss flere ganger.

Ta godt vare på deg selv og lykke til videre! 
hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser